avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Controverse cu privire la REABILITARE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Controverse cu privire la REABILITARE

Un tip a fost condamnat in anul 1989 la 17 ani inchisoare, pentru infractiunea de omor. In 1999 a fost liberat conditionat, ramanandu-i de executat, conform hotararii judecatoresti, un rest de aproximativ 5 ani si jumatate. In anul 2009, deci dupa aproximativ 10 ani de cand a fost liberat conditionat, acesta a mai savarsit 2 infractiuni rutiere. Intrebarea mea este urmatoarea. Conform art. 135 din vechiul cod penal (legea aplicabila), el nu era reabilitat dupa 7 ani ? Citez prevederile Art. 135 din Vechiul cod penal precizeaza, citez ”c) condamnatul poate fi reabilitat, LA CERERE, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;” Intr-adevar, art. 135 din vechiul cod penal vorbeste despre reabilitarea LA CERERE, deci cea judecatoreasca nu de drept, dar totusi cand va fi judecat acest inculpat, nu se va putea invoca in instanta de catre avocat faptul ca din 1999 (data liberarii conditionate) pana in anul 2009 au trecut 10 ani, nu doar 7, si ca doar dintr-o lipsa de diligenta nu a formulat CERERE DE REABILITARE? Nu se va putea considera faptul ca el dupa 7 ani de la liberare (deci in anul 2006) ar fi putut teoretic solicita reabilitarea de drept? Din punctul meu de vedere, el putea oricand in intervalul 2006-2009 sa solicite reabilitarea pe cale judecoreasca, dar nu a facut-o din nestiinta. In atre conditii, mai poate el fi considerat recidivist, in contextul in care termenul stipulat de art. 135, lit. c (respectiv cel de 7 ani) a trecut? Sau termenul de la care incepe sa curga reabilitarea nu se calculeaza de la momentul liberarii conditionate? Astept un raspuns, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 14:36, 27 Februarie 2015
Am citit eronat prevederile art. 135, lit. c, care stipuleaza durata termenului de reabilitare ca fiind de 7 ani plus jumatate din pedeapsa pronuntat anterior. Ca atare, intrebarea si-a gasit raspuns :)
Conform art. 135 din vechiul cod penal (legea aplicabila), el nu era reabilitat dupa 7 ani ? Citez prevederile Art. 135 din Vechiul cod penal precizeaza, citez ”c) condamnatul poate fi reabilitat, LA CERERE, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

Nu este nici o controversa, vad in primul rand ca nu mai adunati si jumatate din durata pedepsei pronuntate.
Conf. fostului c.p. momentul in care ar putea introduce cerere de reabilitare judecatoreasca ar fi fost dupa: 17 ani(durata cand se considera executata pedepsa) + 7ani+ 1/2 din 17 ani, calculati din 1989,deci undeva prin 2021.
Asa este, am constatt si eu, drept dovada am precizat in raspunsul pe care l-am postat mai sus. Va multumesc oricum
Totusi vroiam sa va mai intreb ceva. Este conditionata pronuntarea unei pedepse cu executare in cazul unui inculpat recidivist? Ce text de lege impune unui judecator sa nu faca uz de prevederile art. 81 vechiul cod penal sau dupa caz ale art. 86 indice 1 din vechiul cod in cazul inculpatilor recidivisti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare bla bla bla bla Buna. pentru omor deosebit de grav incadrare 10-25 ani din care a primit 20 de ani si a stat la inchisoare 14ani 6luni dupa cati ani se face reabilitare? (vezi toată discuția)
Ajutor cazier. darksideliar darksideliar salutare. in cazierul meu exista doua condamnari una in anul 2007 si una in anul 2010. Prima este de 3ani jumate si a doua de 4ani si 3 luni ambele cu ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis, putin ajutor va rog IlieGeorge IlieGeorge Salutare. Am si eu o nelamurire,poate ma ajuta cineva. Pe data de 29.03.2012 am fost condamnat definitiv pentru Conducere fara permis si am executat 19 ... (vezi toată discuția)