avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit apartament
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit apartament

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatorul caz.
Am un apartatament (al 2-lea) proprietate personala pe care l-am inchiriat unei persoane fizice si contractul de inchiriere a fost inregistrat la fisc. Am o cunostinta care mi-a spus ca daca am contract de inchiriere inregistrat la fisc si il duc la primarie sa-l "inregistreze" si ei nu as mai plati in plus la impozit pe al 2-lea apartatament. Cand am mers la primarie mi sa spus ca nu exista nici o lege in acest sens si ca trebuie sa platesc cu 65% mai mult impozit pentru al 2-lea apartament.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca exista vre-o lege sau nu si care e aia

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:53, 24 Februarie 2015
Buna seara,
Da, cei de la Primarie au dreptate.
Codul Fiscal, in acest sens prevede urmatoarele:

ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

"(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală."

Pentru alte imobile proprietate se plateste impozit mai mare' Legea este codul fiscal.

CAPITOLUL II
Impozitul şi taxa pe clădiri
Art. 252
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.
(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit locuinte Srb Srb In 2012 am dobandit printr-un contract de vanzare cumparare un apartament in predeal. Acuma am dobandit la fel unul in Bucuresti. Eu am buletin de ... (vezi toată discuția)
Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo ioana_cernea ioana_cernea Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie. Daca detin 2 locuinte dar nu locuiesc la nici una din adrese, cum se calculeaza majorarea de impozit ... (vezi toată discuția)
Impozitare a -3-a locuinta jonel jonel Eu si sotia avem deja un apartament si o garsoniera . Ea a mostenit un apartament intr-un complex nou rezidential si impozitul pe cladire este ca si la a treia ... (vezi toată discuția)