avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sechestru bunuri imobile in divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sechestru bunuri imobile in divort

Buna ziua,

Sint parte intr-un proces de divort. Hotarirea nu s-a pronuntat inca.
O parte din bunurile comune care vor fi incluse la partaj sint un teren si o constructie pe acel teren. Pina la inceperea partajului vreau sa ma asigur ca aceste bunuri nu vor fi instrainate, folosite in activitati ilegale ( stiu de ce mentionez acest aspect ) sau deteriorate. Am inteles, consultind site-ul unui avocat, ca pot solicita sechestru pe aceste bunuri dar nu-mi este clar daca o pot face acum, inainte de inceperea partajului, sau doar dupa.
Va rog sa ma sfatuiti in aceasta privinta.

Cu stima,

S.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:49, 25 Februarie 2015
Bunurile nu pot fi instrainate , fara acordul de vointa al dumneavoastra.( avea calitatea de coproprietar ).




Bunurile dobanditein timpul casatoriei are calitatea de bun proprietate comuna devalmasa.
( daca nu au fost incheiata o conventie matrimoniala de separartie de bunuri ).



( cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata, bunul nu este fractionat, in materialitatea sa, in urma impartelii se va fractiona dreptul de proprietate ).


Imparteala, in timpul casatoriei, ori dupa desfacerea casatoriei prin divort, este realizabila numai daca este exprimat acordul de vointa al ambilor codevalmasi, pe cale notariala.

Altminteri, imparteala este transata pe cale judiciara.





Cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate poate fi instrainata numai dupa ce se procedeaza la imparteala, care poate fi preceda de lichidarea regimului matrimonial.



Succes.




Doamna Avocat,

Multumesc pentru detalii.
Am copii legalizate dupa actele de proprietate ( sotia a sustras din locuinta proprietate personala multe acte printre care si cele mentionate aici ) pentru a combate in Instanta o eventuala instrainare frauduloasa.
Intrebarea mea face referire la posibilitatea de a cere instituirea unui sechestru pe acele bunuri in timpul actiunii de divort, inainte de inceperea partajului.
Aceasta masura cred ca ma poate proteja importiva celor 3 riscuri mentionate mai sus.

Cu stima,

S.
Împotriva vânzării sunteți protejat de lege, nu aveți nevoie de sechestru. Împotriva distrugerii și a folosirii lor în activități ilegale ( nu îmi imaginez cum ar putea fi distrus terenul sau folosi în activități ilegale- doar nu cultiva marijuana), nu v-ar proteja sechestrul.
Rog sa-mi raspunda cineva la intrebare daca are cunostintele necesare.

Desfasurarea unor activitati economice "la negru" pe terenul respectiv si in cladirea respectiva ma pun pe mine, ca si coproprietar, in postura de acuzat pina la dovedirea neimplicarii mele.
Masura sechestrului poate fi un argument convingator in a dovedi buna mea credinta si neimplicarea in acele activitati ilegale, oricare ar fi ele.

Nu, nu va pun, e absurd.
Nu va raspunde nimeni ca nu avem datele necesare.
Puteti initia un litigiu, il notati in CF sau, daca e locuinta familiei, asa... il puteti notifica legal pe coproprietar etc.
Totusi, ne lipseste motivatia concreta si nu se poate sa blocati folosirea bla-bla... atata timp cat nu stim in ce.
Un sechestru nu arata o buna-credinta, ci o teama si se instituie in anumite conditii; cum pentru asta va fi nevoie de un avocat, acela pe care-l veti gasi va va explica mai multe despre aceste conditii.
Totusi, sechestrul nu inseamna ca cineva nu isi poate monta o taraba acolo, ilegal, si sa inceapa sa vanda frezii. Ca nimeni n-o sa stea de garda la marginea terenului acela...

Alte discuții în legătură

Vanzare proprietate comuna fara partaj Dilcuangelica Dilcuangelica Fostul sot a vindut o parte dintr-un imobil proprietate comuna fara a fi efectuat partajul si fara sa ma anunte.Acum sint citata in calitate de coproprietar pt ... (vezi toată discuția)
Tranzactii patrimoniale intre soti ContSters121575 ContSters121575 Buna seara, in ce conditii pot renunta, de buna-voie, la partea mea dintr-un teren achizitionat in timpul casatoriei. Renuntarea ar duce la o scutire a ... (vezi toată discuția)
Partaj, divort seniaanghel seniaanghel Am introdus actiunea de divort la notar in data de 25.07.2014, urmand a se finaliza si a primi certificatul de divort in 25.08.2014. Intrebarea mea este legata ... (vezi toată discuția)