Buna ziua!
Am cateva intrebari referitoare la succesiune dupa decesul unuia dintre parinti. Ca fiica mostenitoare, pot ceda dreptul meu mamei mele, insa cu mentiunea de a nu avea drept de instrainare fara dreptul meu? De asemenea, am inteles ca in cursul unui an de la deces sau, o alta varianta, 6 luni, nu se platesc niste taxe, presupun ca sunt referitoare la comisionul notarului. Care este, de fapt, perioada in care se poate face succesiunea fara plata taxelor?
Multumesc mult.
O zi placuta!
Puteti ceda mamei cu interdictia acesteia de a instraina.
Taxe notariale si onorariu notar platiti oricum. Dupa perioada de un an, mai platiti si 1% impozit din toata valoarea mostenirii.
Daca nu dezbateti succesiunea in maxim 2 ani de la deces, datorati si impozit de 1%, ca dezbateti succesiunea mai devreme, nu aveti vreo reducere la taxe si onorariu.
Nu vad de ce ati ceda mamei, un partaj ( vanzare/ donatie) costa , iar dupa decesul mamei veti avea de platit inca o data taxe si pt ce cedati acum.
Puteti sa renuntati la succesiune si renuntarea ii profita mamei, nu este neaparat nevoie sa faceti partaj. Renuntarea se face tot la notariat prin declaratie notariala, dar este destul de ieftina.. in jur de 50-60 de lei.
profita mamei si altor grupe de mostenitori ( frati/ parinti ai tatalui daca e cazul) cu care mama va intra in concurs prin renuntarea la mostenire a fetei.
Apoi, chiar daca nu e cazul unor alte grupe de mostenitori, renuntand la mostenire nu ii puteti interzice mamei sa vanda sau doneze.