avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract cumparare apartament

Buna ziua,

Sunt pe punctul de a achizitiona un apartament intr-un imobil aflat in constructie. Devzoltatorul este suficient de serios incat sa nu fi gasit nimic suspect (plangeri reclamatii review-uri negative) pe internet. Cu toate acestea as dori sa va intreb, care sunt aspectele ce trebuiesc luate in considerare intr-un antecontract .

In linii mari pare destul de explicit si corect , sanctiunile mentionate fiind juste de ambele parti insa cunostintele mele judiciare nu sunt suficient de avansate incat sa garanteze lipsa unor scapari .

Asadar, imi puteti mentiona principalele aspecte ce trebuiesc luate in considerare ?

Multumesc
Cand sa fie predat. Data limita de executie. Ce se intampla cu avansul in cazul imposibilitatii de a va preda apartamentul. Care sunt sanctiunile dvs..?
Asta se analizeaza de la contract la contract. Am vazut contracte in care se arata ca e legat la utilitati, utilitatile fiind, printre altele, put si fosa; nu e rau, dar trebuie sa fie bine dimensionate.
Astfel, depinde de situatia concreta a imobilului si de prevederile din contract daca ceva trebuie adaugat sau nu.
Termenele trebuie bine stabilite, conditiile intelese, sanctiunile... culpa partilor, eventual... avansul daca e avans sau pret al promisiunii...
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Am urmatoarele :
- datele de identitate ale vanzatorilor (dezvoltatorilor);
- mentiune legata de obligatia de a transmite cumparatorului pana la data de xx, dreptul de proprietate asupra : apartamentului(datele complete localizare in imobil, dimensiuni, tot ),
- mentiuni legate de d reptul de proprietate asupra terenului (numarul CF )
- mentiune legata de stadiul in care se va preda apartamentul (finisat complet)
- La interior , imobilul va dispune de ...
- informatii legate de modul in care a fost dobandit terenul pe care s-a construit blocul, aautorizatie de constructie numarul XX
- declaratie pe proprie raspundere a vanzatorilor conform careia imobilul ce urmeaza a fi vandut se afla in intregime in proprietatea acestora, neffind instrainat nici unei alte persoane de la data dobandirii pana la data incheierii prezentului contract
- alte delcaratii cu privire la instrainari , ipoteci , sarcini, litigii
- mentiuni cu privire la cheltuielile notariale aferente incheierii contractului (suportate de mine ca si viitor cumparator )
- mentiunea ca daca ceva este gresit din punct de vedere lega din partea lor, voi primi dublul sumei achitate ca si avans
- mentiunea ca daca eu ma razgandesc pierd suma oferita ca avans.
- mentiune legata de finisaje ( la modul general, nu am detalii legate de suprafata acoperita de faianta gresie samd.)

Nu am inteles urmatoarea fraza:

Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu prezentul antecontract inclusiv referitor la validitatea, interpretarea ,executarea ori desfiintarea sa, se va solutiona pe cale amiabila sau in caz de neintelegeri , de catre instantele judecatoresti competente .

Multumesc !!

Utilitatile sunt mentionate in mare - "bransat la toate utilitatile"
AlinaPopa13 a scris:
Am urmatoarele :
- datele de identitate ale vanzatorilor (dezvoltatorilor);
- mentiune legata de obligatia de a transmite cumparatorului pana la data de xx, dreptul de proprietate asupra : apartamentului(datele complete localizare in imobil, dimensiuni, tot ),
In ce conditii, cu iopoteci, sarcini, fara? In cat timp scot sarcinile etc.
- mentiuni legate de dreptul de proprietate asupra terenului (numarul CF )
Ce mentiuni, exista donatii, procuri ciudate?
- mentiune legata de stadiul in care se va preda apartamentul (finisat complet)
Nivelul finisajelor, cantitate, cine le alege, calitate, cum se face receptia lor, daca se fac reparatiile inainte sau dupa incheierea vanzarii sau... n-o fi precizat asta?
- La interior , imobilul va dispune de ...
- informatii legate de modul in care a fost dobandit terenul pe care s-a construit blocul, aautorizatie de constructie numarul XX
Respecta imobilul la rosu autorizatia sau, surprinzator, mansarda e supradimensionata si vreti sa cumparati taman acolo?
- declaratie pe proprie raspundere a vanzatorilor conform careia imobilul ce urmeaza a fi vandut se afla in intregime in proprietatea acestora, neffind instrainat nici unei alte persoane de la data dobandirii pana la data incheierii prezentului contract
- alte delcaratii cu privire la instrainari , ipoteci , sarcini, litigii
Ce contin declaratiile, ca toate actele contin declaratii, dar depinde ce se declara... in plus, ce e aratat despre dezmembrare, cand se face, cum etc. Se permite inscrierea promisiunii in CF?
- mentiuni cu privire la cheltuielile notariale aferente incheierii contractului (suportate de mine ca si viitor cumparator )
Nu inteleg de ce nu le negociati aici, in functie de valoarea apartamentului si a tva-ului si a altor chestiuni contabile... sa le achite vanzatorul in schimbul unui pret mai mare decat cel actual, dar mai mic decat costuri notar plus pret actual... nu stiu cum sa va explic. Puteti negocia asa orice, inclusiv avocat, notar, expert, inginer, daca e cazul si orice alte cheltuieli accesorii; nu castigati o avere, dar aveti, fiecare din parti, o mica reducere la cheltuielile acestea. E contabilitate pura, pentru dv. fiecare banut care va ramane e valoros, pentru ei maximizarea profitului (la atatea vanzari) conteaza. Sau puteti beneficia, la aceiasi bani, de servicii suplimentare.
- mentiunea ca daca ceva este gresit din punct de vedere lega din partea lor, voi primi dublul sumei achitate ca si avans
Clauza penala e buna, dar cum e definita culpa, sunt exemplificate sau e sarita o clauza speciala privind culpa? Puteti obtina si in instanta vanzarea, in caz ca va convine? Termen de predare, lipsa de folosinta?
- mentiunea ca daca eu ma razgandesc pierd suma oferita ca avans.
- mentiune legata de finisaje ( la modul general, nu am detalii legate de suprafata acoperita de faianta gresie samd.)
Ar cam trebui facuta o anexa cu finisajele.

Nu am inteles urmatoarea fraza:

Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu prezentul antecontract inclusiv referitor la validitatea, interpretarea ,executarea ori desfiintarea sa, se va solutiona pe cale amiabila sau in caz de neintelegeri , de catre instantele judecatoresti competente .

E standard, preferabil ar fi sa aveti o mica procedura amiabila descrisa acolo, altfel e o procedura prealabila actiunii fara mari avantaje practice.

La o prima analiza, nu pare un contract prost, dar nu e nici in favoarea dv. Depinde de evolutia situatiei daca va va fi suficient sau daca ar fi trebuit imbunatati; din pacate, asta nu puteti afla inainte sa se deruleze relatia contractuala.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2015
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Ce acte verificam inainte sa cumparam un apartament nou? Iulian Balinisteanu Iulian Balinisteanu Salutare, vreau sa cumpar un apartament nou, bloc aproape finalizat la care CF-ul va iesi in 6 luni. Pana atunci constructorul cere semnarea unui antecontract ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune antecontract daca imobilul nu este finalizat ioanvoicu ioanvoicu Buna ziua As dori sa primesc si eu un sfat pentru cum ar trebui sa procedez in situatia in care la termenul stabilit prin antecontract (pentru semnarea ... (vezi toată discuția)