avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua! As avea nevoie de un sfat in legatura cu un testament, lasat de mama prietenei mele.
Prietena mea mai are doua surori, si inainte ca mama lor sa moara, aceasta din urma i- a lasat la un notar public, prin testament intreaga avere mobiliara si imobiliara uneia dintre surori. Adica citez: " sa fie mostenita cu drept, deplin de proprietate" la data incetarii sale din viata de catre una dintr surorii prietenei mele.
In testament se mentioneaza ca mama a luat la cunostinta de disp. Legii nr 319/1944 si art. 841 c. civ. cu privire la rezerva succesorala si cotitatea disponibila a sotului si a celor trei copii ai ei.
Intrebarea ar fi urmatoarea: daca acest testament poate fi atacat dupa moartea mamei de catre cele doua surori neincluse in testament, si cu ce sanse, si cam ce parte ar revine la una dinte copii dat fiind faptul ca si tata este decedat?
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:50, 1 Martie 2015
Rezerva succesorala a celor doi copii exclusi din testament este de 2/3 impreuna (1/3 fiecare). Trebuie sa se faca actiune in instanta.
Da, fetele excluse de la mostenire vor putea primi jumatate din ceea ce li s-ar fi cuvenit de drept daca mama nu facea testamentul.
krisztinarigo a scris:

Intrebarea ar fi urmatoarea: daca acest testament poate fi atacat dupa moartea mamei de catre cele doua surori neincluse in testament, si cu ce sanse, si cam ce parte ar revine la una dinte copii dat fiind faptul ca si tata este decedat?

Intrebarea este cand a decedat tatal, inainte sau dupa mama, si daca imobilul era proprietate comuna a sotilor sau nu. Fara aceste elemente nu se pot calcula cotele care va revin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Calculul rezervei succesorale Adela-French Adela-French Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :(( Va multumesc ... (vezi toată discuția)