avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Import din China in Romania, export catre Spania
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Import din China in Romania, export catre Spania

Buna seara!
As vrea sa imi infiintez o firma care sa importe telefoane din China si sa exporte mai departe in Spania. Pot sa fiu din primul exercitiu financiar platitor de TVA atat la intern cat si la extern? Este in avantajul meu sa fiu platitor de TVA la intern?Daca estimez ca voi achizitiona din China produse in valoare de 150.000 euro, trebuie sa ma inscriu in ROI? Ce cheltuieli pot deconta pe firma?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cate intrebari... Daca exista o numerotare.. ce bine era..

Da, se poate cu TVA si este cam obligatoriu( o sa platiti TVA in vama pe care nu-l recuperati daca nu aveti TVA ), iar livrarea catre Spania se face fara TVA.( livrare intracomunitara scutita). Daca nu o sa aveti TVA, o sa fie marfa cam..scumpa la livrare in UE...
Inscrierea in ROI este doar pt exportul in Spania( sau alta tara UE). pt import nu va trebuie ROI( va trebuie nr. eori - se obtine de la vama)
Cheltuieli care produc un venit si cheltuieli obligatorii/necesare. Cand faceti o cheltuiala raspundeti-va la intrebare: Imi produce un venit ( acum sau pe viitor) sau este necesara( ex chirie, intretineri...etc)
1. Este in avantajul d-voastra sa fiti platitor de TVA in tara (economic vorbind, dar si fiscal). De ce? Pentru ca la importul din China, TVA-ul aferent se plateste la intrarea marfii in vama. Ca platitor de TVA, ulterior, acest TVA platit in vama se deduce in decontul de TVA, si se poate solicita rambursarea de la ANAF. (veti avea TVA de recuperat pentru ca veti face si livrarea cu taxare inversa). Daca nu ati fi platitor de TVA, taxa platita in vama nu s-ar mai putea recupera de la stat, ar trebui sa o includeti in pretul de vanzare si sa-l "taxati" pe client pentru a va putea recupera costurile.
Ati vinde mai scump in Spania cu cel putin 24 % ca sa iesiti cu castig.
2. Ca platitor de TVA, daca si clientul e platitor inscris in ROI, facturarea catre Spania se face cu taxare inversa (e livrare intracomunitara, nu export), care inseamna pana la urma ca pretul platit de client nu va contine nicio taxa pe valoarea adaugata.
3. Inscrierea in ROI este OBLIGATORIE inainte de inceperea operatiunilor, indiferent daca faceti livrare sau achizitie intracomunitara de bunuri si indiferent de suma.
4. Pentru importuri si implicit vanzari in UE mai mari de 65.000 euro pe an oricum trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA (e obligatoriu)
5. Cheltuielile care se pot deconta pe firma sunt cele efectuate in scopul obtinerii de venituri, care au legatura cu buna desfasurare a activitatii, care tin de organizarea firmei si circuitul marfurilor. Exemple: cheltuieli cu costul marfii vandute, cu chiria spatiului in care va desfasurati activitatea, cu salariatii, utilitatile, combustibilul (in anumite conditii) etc cu conditia sa existe document justificativ in sensul Legii contabilitatii, a ordinului 3512/2008 si a codului fiscal.
Va trebuie un contabil bun. Daca e ok, va va da si consultanta necesara optimizarii fiscale si financiare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare pfa ca platitor de tva portocala142002 portocala142002 Doresc sa ma inregistrez la finante ca platitor de tva..eu doresc sa-mi fac un PFA...vreau sa fac achizitii intracomunitare...sa aduc marfa din UE...si asi ... (vezi toată discuția)
Trecere de la societate neplatitoare tva la societate platitoare de tva Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Am o firma care e neplatitoare de TVA cu activitati comerciale de consultanta. Vreau sa dezvolt aceasta firma astfel incat sa cumpar din spatiul ... (vezi toată discuția)
Import china prin germania animis animis Buna, Ce parere avet de urmatoarea situatie: import marfa din China dar transportul se face via Hamburg, in Hamburg facandu-se si formalitatile vamale. Am ... (vezi toată discuția)