avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intarzierea la plata salariilor si desfacerea C.I.M
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intarzierea la plata salariilor si desfacerea C.I.M

Sunt angajata de la 1 aprilie 2009 in cadrul Filialei unui partid si pana in prezent nu mi-am primit drepturile banesti. Mentionez ca am fost angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, inregistrat la ITM. Pe data de 08.06.2009 am primit decizie de incetare a CIM conform art.65 al.1, pe motivul restrangerii activitatii, cu 20 de zile perioada de preaviz,(adica in data de 28.06.2009 imi inceteaza CIM).
As dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa-mi primesc toate salariile restante si daca am dreptul la un salariu compensatoriu. Care sunt pasii care trebuiesc facuti pana la inaintarea unei actiuni in instanta.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:23, 17 Iunie 2009
Aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu. Puteti sa actionati in judecata angajatorul.
Sorin Susca a scris:

Aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu. Puteti sa actionati in judecata angajatorul.

Pana sa ajung la proces, trebuie sa mai fac notificari prin care imi cer salariile restante? M-ati putea ajuta cu un model de notificare?
1. Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010, care este obligatoriu pentru toti angajatorii din Romania, spune:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
2. Faceti o cerere in care solicitati ca in baza art.78 din CCMUNN sa vi se acorde drepturile cuvenite si specificati ca, in caz contrar, va veti adresa instantei. Cererea o faceti in dublu exemplar si o inregistrati la angajator, pentru a avea dovada ca ati solicitat acest drept pe care trebuia sa-l primiti fara a face cerere.
3. Daca nici asa nu primiti banii actionati pe angajator in instanta la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa formulez o cerere ? ciprian22 ciprian22 va rog sa ma ajutati sa formulez o cerere catre societate care m-a concediat din motive de criza mondiala conform art 66 fara a-mi acorda un salariu ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu concediere Simona17 Simona17 Buna ziua, As dori sa stiu, va rog, in conditiile legislatiei actuale se mai acorda salariul compensatoriu unei persoane concediate? Multumesc (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca cu art 65- in acest caz, ce drepturi au angajatii coffegirl coffegirl Buna ziua! Va rog, daca puteti sa ma lamuriti, in legatura cu prevederile art 65 - mi s a desfacut contractul de munca si am cateva intrebari: 1) ... (vezi toată discuția)