avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Buna ziua,
Am mostenit de la tatal meu un teren intravilan de 1000m.Acest teren a fost obtinut de tatal meu in urma unui partaj succesoral intre el si fratii sai.Tatal meu a fost pus in posesie de catra un executor judecatoresc pt ca cei doi frati refuzau sa-i cedeze terenul.Accesul la acest teren si la terenul vecin se face printr-o ulita cu o lungime de 35m de drumul public si o latime de 6.4 m .Aceasta ulita apartine domeniul public al comunei.Accesul la cele 2 terenuri rezultate in urma partajului succesoral se face pe aceasta ulita instanta hotarand ca 3.2 m adica jumatate din ulita sa fie folosita pt accesul pe un teren iar 3.2 m pentru intrarea de celalalt teren care detine si o casa.Totul a fost OK pina cind vecinul care detine terenul alaturat si are si o casa pe teren vrea sa vanda aceasta proprietate unui avocat.Acesta a trecut deja la amenintari cum ca el vrea sa intre cu masina pe teren dar nu poate din cauza casei si ca el ma va da in judecata pentru a obtine o servitute de trecere care sa ii poata permite sa intre cu masina pina in fata casei cu mentiunea ca distanta dintre casa si poarta este de 2-3m.Daca i se va da castig de cauza intrarea mea pe teren de 3.2 m imi va fi diminuata si mai am amplasata si o mica cabana de lemm de 4/3 m care ar trebui demolata daca acesta va avea cistig de cauza.
Asa cum a hotarit instanta acum 10 ani impartind in mod egal servitutea de trecere pe domeniul public al comunei mi se pare corect.Daca el cumpara aceasta proprietate si stie care este situatia nu inseamna rea vointa?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:15, 27 Februarie 2015
Ceva e putred in Danemarca... nu pricep, ulita de 6,4 metri latime e publica, atunci cine a impartit-o? Unde scrie si cum scrie 3,2 metri de casa? Imi e greu sa cred...
Nu poti obtine servitutea terenului public, deci e putin probabil sa fie asa. Trebuie vazute actele.
De ce nu lasati drumul de 6,4 metri ca acces comun, cum ar fi normal? Ce-i cu impartirea asta de 3,2 si pe cine ajuta?
Deci este o ulita lunga de 35 m care porneste de calea publica si se infunda cu o latime de 6.4 m si de aici fiecare acces la teren sau pe o suprafata de 3.2 fiecare.Dar vecinului nu ii convin cei 3.2 m hotariti de instanta pe simplul motiv ca el vrea mai mult.Ulita a fost impartita de catre instanta in urma expertizei tehnice acum 10 ani.
Trebuie vazut actul, instanta nu poate imparti un teren public. Nu inteleg ce acces pe 3,2 metri, atat e deschiderea terenurilor sau atat e partea de ulita ”alocata”?
este o ulita care a dus la un teren .acest teren a fost impartit intre mostenitori si instanta a hotarit ca acesseul pe cele 2 terenuri rezultate din dezbaterea mostenirii sa se faca la un teren pe 3.2m si la celalt pe 3.2m atit cat este ulita.......ce o fi asa greu de priceput
Fiind autoritate de lucru judecat , prin stabilirea de către o instanță a lățimii drumului de acces, d-l vecin trebuie să se supună acestei hotărâri, fie că îi convine au ba.
Modificarea acestui drept stabilit irevocabil se poate cere prin instanță, dacă se dovedește că au fost schimbate condițiile inițiale care au dus la stabilirea primei situații

Alte discuții în legătură

Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere ioncristian ioncristian Buna ziua. Am achizitionat anul trecut un teren intravilan, la țară, care nu are drum de acces. Actele au fost in regula, cadastru si intabulare in forma ... (vezi toată discuția)
Inchiriat teren fara drum de acces Mar188 Mar188 Am 2 terenuri . 1= 200 m2 si 2=500 m2. Cel de 500 m2 nu are acces la drum public si se afla in spatele celui de 200 m2 care are construit o constructie de 100 ... (vezi toată discuția)