Buna ziua.
Am achizitionat anul trecut un teren intravilan, la țară, care nu are drum de acces. Actele au fost in regula, cadastru si intabulare in forma autentica, actele au fost incheiate la notariat, deci fara nici un fel de dubiu dpdv juridic.
Iata si partea complicata a lucrurilor:
Terenul este inconjurat de terenul unei parohii, căreia i-a fost retrocedat respectiva suprafață, după cunoștințele mele și informații neoficiale (deocamdată) pe un alt amplasament, in anul 2000.
Accesul la terenul meu se face pe un drum care dpdv al administrației locale nu există, pentru ca nu a fost niciodată introdus în planurile cadastrale și care se află astăzi pe terenul respectivei parohii.
Cel mai scurt drum, în cazul în care aș cere servitute de trecere, peste terenul bisericii, ar fi către o uliță pe care administrația locală nu a găsit de cuviință să o inventarieze, în ce privește lungime și lățime, astfel că 2 familii și-au mutat gardurile și au micșorat lățimea cu aproximativ 2 metri, rămânând astfel pentru trecere ceva mai puțin de 4 metri.
Dpdv al lungimii, in HG care face referire la suprafețele căilor de acces, respecticva uliță ar trebui să aibă 150 de metri, însă după aprecierea mea nu are mai mult de 100-105 metri, diferența fiind de asemeni aflată în posesia bisericii, conform cadastrului existent.
O altă posibilitate de a ajunge la cale de acces ar fi cu servitute de trecere , pe o altă latură a terenului, peste terenul bisericii vreo 17-18 metri și apoi, peste un teren al comunei, proprietate privată, dar pe unde primarul mi-a spus, că nu este de acord să îmi acorde trecerea, chiar dacă este o zonă cu investiții acolo, cu zone betonate, în proximitatea sălii de sport, a terenului de fotbal și a încă unei construcții, nefinalizate, care ar trebui sa fie Centru de informare, vestiare, etc.
Întrebările mele sunt:
1. pot să cer servitute de trecere peste terenul bisericii și cel al comunei, dacă presupune pentru mine investiție mai mică și nu am dificultăți în ce privește lățimea căii de acces?
2. accesul către sala de sport, terenul de fotbal (nu gazon, iarbă naturală, nu cu mochetă) și cealaltă clădire de utilitate publică, nu ar trebui să se facă pe teren proprietate publică, respectiv nu ar trebui Consiliul local să treacă terenul din proprietate privată în cea publică?
3. dacă Consiliul local refuză să îmi acorde servitutea de trecere, poate fi catalogată atitudinea ca fiind abuz în serviciu?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri, sfaturi, recomandări, jurisprudență, etc.