avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Buna ziua.
Am achizitionat anul trecut un teren intravilan, la țară, care nu are drum de acces. Actele au fost in regula, cadastru si intabulare in forma autentica, actele au fost incheiate la notariat, deci fara nici un fel de dubiu dpdv juridic.
Iata si partea complicata a lucrurilor:
Terenul este inconjurat de terenul unei parohii, căreia i-a fost retrocedat respectiva suprafață, după cunoștințele mele și informații neoficiale (deocamdată) pe un alt amplasament, in anul 2000.
Accesul la terenul meu se face pe un drum care dpdv al administrației locale nu există, pentru ca nu a fost niciodată introdus în planurile cadastrale și care se află astăzi pe terenul respectivei parohii.
Cel mai scurt drum, în cazul în care aș cere servitute de trecere, peste terenul bisericii, ar fi către o uliță pe care administrația locală nu a găsit de cuviință să o inventarieze, în ce privește lungime și lățime, astfel că 2 familii și-au mutat gardurile și au micșorat lățimea cu aproximativ 2 metri, rămânând astfel pentru trecere ceva mai puțin de 4 metri.
Dpdv al lungimii, in HG care face referire la suprafețele căilor de acces, respecticva uliță ar trebui să aibă 150 de metri, însă după aprecierea mea nu are mai mult de 100-105 metri, diferența fiind de asemeni aflată în posesia bisericii, conform cadastrului existent.
O altă posibilitate de a ajunge la cale de acces ar fi cu servitute de trecere , pe o altă latură a terenului, peste terenul bisericii vreo 17-18 metri și apoi, peste un teren al comunei, proprietate privată, dar pe unde primarul mi-a spus, că nu este de acord să îmi acorde trecerea, chiar dacă este o zonă cu investiții acolo, cu zone betonate, în proximitatea sălii de sport, a terenului de fotbal și a încă unei construcții, nefinalizate, care ar trebui sa fie Centru de informare, vestiare, etc.
Întrebările mele sunt:
1. pot să cer servitute de trecere peste terenul bisericii și cel al comunei, dacă presupune pentru mine investiție mai mică și nu am dificultăți în ce privește lățimea căii de acces?
2. accesul către sala de sport, terenul de fotbal (nu gazon, iarbă naturală, nu cu mochetă) și cealaltă clădire de utilitate publică, nu ar trebui să se facă pe teren proprietate publică, respectiv nu ar trebui Consiliul local să treacă terenul din proprietate privată în cea publică?
3. dacă Consiliul local refuză să îmi acorde servitutea de trecere, poate fi catalogată atitudinea ca fiind abuz în serviciu?

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri, sfaturi, recomandări, jurisprudență, etc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:23, 8 Aprilie 2016
1. Puteti cere orice, insa veti primi servitutea care e mai avantajoasa pentru vecinii dv., nu pentru dv.
2. Nu.
3. Nu stiu, aici e sectiune drept civil, rare parerile de penal. Mie nu imi opare, insa repet, nu practiv drept penal.

Ca o consideratie suplimentara, terenul pe care l-ati cumparat si despre care spuneti ca nu avea nicio problema dpdv juridic, avea o mare problema, atat juridic cat si practic: nu avea cale de acces.
Aceasta problema genereaza costuri in timp, despagubiri, chirii, procese, dupa caz.
Cred ca ar trebui sa contactati un avocat pentru aceasta chestiune, sa notificati vecinii si sa negociati cu ei, sa va pregatiti sa nu utilizati terenul timp de cativa ani, sa aveti bani pentru un proces si/sau ceva despagubiri.
Am fost constient de la bun inceput de faptul ca trebuie sa intreprind demersuri pentru a obtine servitutea de trecere, insa nu ar trebui sa fie foarte complicat, avand in vedere ca vecinii sunt, fara exceptie, autoritati publice, respectiv Comuna prin primar si Parohia prin preot.
Orice alta opinie, recomandare, solutie, situatie similara e binevenita.
Multumesc
Pai tocmai aici e problema, ca sunt autoritati publice...
Credeti c-o sa va semneze cineva fara sa-i fie teama ca va fi apoi intrebat de ce a semnat? Sau invers, lui ce-i iese?

Pregatiti-va de instanta.
Cred ca e singura solutie - insanta de judecata!
Stati cu anii in instanta. Alte pareri v-as fi data daca ati fi raspuns privitor la demersurile intreprinse pana acum, dar nu ne spuneti. Poate reveniti.

Eu nu vad de unde se desprindea ca nu trebuia sa fie atat de greu, cred ca trebuia sa intrebati un jurist despre asta inainte de cumparare. Costurile vor fi considerabile. Timpul iar va fi destul de lung... eu n-as alege instanta intai.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere anadoina anadoina Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu un teren intravilan de 1000m.Acest teren a fost obtinut de tatal meu in urma unui partaj succesoral intre el si fratii ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)
Somatie primarie pe hg 525/1996 danionofrei danionofrei Buna ziua, Este vorba de o cale de acces facute prin parcelarea pe o latura sa unui teren, pe care s-au construit case de locuit. Lungimea caii de acces:130 ... (vezi toată discuția)