in urma cu cateva zile un politist al unei sectiid epolitie din capitala, mi-a solicitat actul de identate, dupa ce mi-a aratat legitimatia, fiind imbracat in civil, intrbandu-ma daca am substante interzise in autovehiculul din care am coborat. Dupa ce i-am solicitat informatii despre ce vrea mai exact, mi-a raspuns ca e un control de rutina. I-am solicitat sa imi arate un mandat de perchezitie, si a zis ca nu e nevoie, ca masina e pe domeniul public si poate verifica. Am inchis masina si am asteptat lamuriri suplimentare. A solicitat un echipaj, ulterior anuland solicitarea, si mi-a spus ca sunt filat. Fara alte detalii, i-am solicitat respectuos sa ma lase in pace sau sa imi zica precis despre ce e vorba.
In urma acestui eveniment am 2 intrebari:
1. Politia poate perchezitiona autovehiculul meu fara mandat?
2. Cum pot afla daca sunt filat, de cine si in ce scop?
Pai ideea e ca filajul se face pe ascuns, daca ne-ar trimite preaviz ca vom fi filati si normal ca nu ne-ar prinde cu nimic. Pisica cu clopotei nu prinde soareci.
in alte state europene, mai civilizate in materie de drepturi (cel putin), persoana vizata este informata in scris cand se incepe o astfel de procedura ....