avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ACT DE VANZARE CUMPARARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ACT DE VANZARE CUMPARARE

O prietena a mamei mele se afla intr-o situatie dificila de a lua o decizie si va spun si de ce.
A fost casatorita pana in martie cand i-a murit sotul.
Dupa moartea sotului familia se compune din mama, trei copii ce au aparut in urma casatoriei cu sotul decedat si un copil care a fost infiat de cand traia sotul.
Intru-cat doi dintre copii sunt situati in strainatate si nu vor sa mai vina in tara iar copilul adoptat fiind minor a decis sa-i faca acte de vanzare cumparare celui de-al trei-lea copil care este major si a ramas in tara.
In ce modalitate se poate incheia acest act si care sunt conditiile legale in care poate fi pus in aplicare.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:33, 17 Iunie 2009
Cine a decis sa i se faca contract de vanzare cumparare copilului major ramas in tara ?
Mama, dupa decesul tatalui lor.
in primul rand va trebui sa se dezbata succesiunea dupa sot .
atat sotia supravietuitoare cat si toti copiii vor trebuie sa mearga la notar si sa dea declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la data decesului .
apoi vor dezbate succeiunea , la care trebuie sa fie prezenti toti .
daca se va dezbate in termenul de 2 ani vor fi scutiti de impozitulu de 1% aplicat .

numai dupa ce se va dezbate succesiunea la notar si dupa atribuirea cotelor -parti catre fiecare succesor, aecstia vor putea renunta la partea lor din mostenire in favoarea unuia dintre ei sau se va putea realiza partajul voluntar , tot la notar , in favoarea unuia dintre ei , cu obligatia platii sultei a celui care primeste catre ceilalti .

mama nu are ce sa vanda deocamdata intrucat nu s-a dezbatut succesiunea .
Eu afirm ca mostenitorii majori pot renunta oricand la succesiune, atata vreme cat nu au acceptat-o. De ce ar fi nevoie sa astepte dezbaterea, pentru ca apoi sa-si doneze partea acelui fiu care a ramas in tara?

Partea minorului nici nu intra in discutie. Ea nu va putea fi vanduta fara un acord al autoritatii tutelare, cea care va trebui sa numeasca si un curator care sa-l teprezinte/asiste (dupa caz) pe minor la dezbaterea succesiunii.

Fratii din strainatate nu trebuie sa fie prezenti in situatia in care accepta succesiunea. Pot da o procura de reprezentare oricui, inclusiv mamei sau fratelui ramas in tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - valabil sau nu ? gigelas gigelas Prin anii 1940 - 1945,o familie ce nu avea copii,a luat un copil (fata) de la o sora a sotiei,spre crestere. [b]Niciodata,acea fata nu a fost trecuta pe numele ... (vezi toată discuția)
Donatie de drepturi de mostenitor Emanuel Sieber Emanuel Sieber Buna ziua, mama mea este stabilita in strainatate de 20 de ani. In Romania are doua surori vitrege. Bunica mea, mama celor trei surori (a mamei mele si a ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul mamei marianaboboc marianaboboc buna ziua! in cazul unui copil minor (provenit dintr-o casatorie anterioara si infiat de cel de-al 2-lea sot ) , si a carui mama a decedat, se poate deschide ... (vezi toată discuția)