avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil

Buna ziua!

Am facut cu sotia o casa pe terenul lui socrul meu, undeva in Bucuresti. El, impreuna cu sotia lui ne-a dat voie impreuna si cu ceilalti frati (copii lui – a fost un consiliu de familie) sa facem casa si s-a stability verbal unde isi vor face casa si ceilalti 2 copii, la fel ca in cazul nostru. Toata lumea a fost de accord, si noi ne-am apucat de treaba (eu si sotia). Nu s-a facut la vrema respectiva nici un fel de act, fiecare intelegand unde isi va face – socrul ne-a facut un act de comodat la notar pentru utilitati, acestea fiind pe numele nostrum (al sotiei mai exact) - (terenul nefiind mai mare de 300 mp.). Ne-am ocupat de obtinerea DTAC (Documentatia pentru autorizatia de construire) printr-o procura data de socru, intrucat el nu putea sa se ocupe de acestea, neavand de altfel nici un interes, el avannd casuta lui si o anumita varsta.
Mentionez ca facturile la utilitati vin pe numele sotiei mele, casa nefiind inca intabulata si nici receptionata.
Intrebare 1: Daca am depasit regimul de inaltime stipulate in AC (autoprizatia de construire) si a trecut mai mult de 2 ani de la data edificarii, ce risc am in momentul in care solicit receptia (ma gandesc la partea de amenda)?
Intrebare 2: Ce risc exista din partea celorlalti frati asupra casei noastre? Pot dovedi in orice moment ca acea casa a fost facuta prin efortul exclusive al sotiei si al meu (fluturasi de salariu, facturi material de constructie, martori – chiar fratii + altii).
X-(
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 19:18, 31 Ianuarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
1. contraventiile se prescriu in 5 ani nu in 2.
2. fara acte putei avea probleme oricand..

1. S-a prescris doar dreptul de a constata și amenda contravențional, prin proces verbal de contravenție, conform art. 26 al L.50/1991(termenul a fost de 2 ani-actualmente este de 5 ani)Acest termen are relevanță în cadrul unei plângeri contravenționale.
Dar, acest termen nu se referă la dreptul de a solicita demolarea construcțiilor nelegale , care nu au respectat AC și are aplicabilitate art. 37 al L.50/1991
,
, este o altă situație juridică- construcția nu poate fi considerată finalizată, fiind o contravenție continuă, asemănătoare dr. penal.(a se vedea decizia 7/2000 Curtea Supremă de justiție)
2. Faptul că vi s-a dat voie de către socrii nu are relevanță atâta vreme cât nu există un act autenti, juridic care să dovedească acest acord- deoarece dreptul de superficie care este dreptul cuiva de a ridica o construcție pe proprietatea terțului , se dobândește prin act juridic-convenție-art. 693-702NCC.
Ceeace puteți d-voastră să faceți degrabă este să încheiați o convenție cu proprietarii terenului-socrii- convenție care se va înscrie în CF și atunci nu veți mai avea probleme.AC presupun că este pe numele socrilor, d-voastră nefiind titularul unui drept real. Ei pot solicita o nouă AC prin care să se dispună modificările pe care le-ați executat, pentru intrarea în legalitate. În caz contrar, orișicând primăria ar avea dreptul să solicite demolarea
Riscati cel putin sa nu primiti receptia.
Răspunderi şi sancţiuni
Art. 31

Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.

Deci, daca vine "cineva de la primarie" si cere documentele, ok, i le dau sa le vada (autorizatie + ce mai vrea el), insa ... in autorizatie sunt lasat sa construiesc parter si in realitate am P+1 (caci asa impunea conditiile de familie - nu puteam sa stam 2 adulti si un copil intr-o camera), deci nu este decat spatiu de locuit pentru mine, sotie si copil (atat). Daca eu ii demonstrez ca am terminat casa in mai mult de 2 ani de la data cand vine "cineva de la primarie" mai ma poate amenda sau nu?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Dreptul constructiilor SANTIER SANTIER Buna ziua! Am facut cu sotia o casa pe terenul lui socrul meu, undeva in Bucuresti. Acoperisul casei a fost construit si finalizat in iunie 2013. El, ... (vezi toată discuția)
Intabulare c-tie - speta dificila SANTIER SANTIER Buna ziua! Intabulare c-tie cu autorizatie de c-tie nerespectata Am executat o casa pe terenul socrilor cu finalizare structura in iun. 2013 – ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral SANTIER SANTIER Buna ziua! AM rugamintea de a ma sprijini cu o informatie in ceea ce priveste urmatorul aspect: Sotia mea mai are inca 2 frati (ei sunt in total 3 ... (vezi toată discuția)