Am facut cu sotia o casa pe terenul lui socrul meu, undeva in Bucuresti. El, impreuna cu sotia lui ne-a dat voie impreuna si cu ceilalti frati (copii lui – a fost un consiliu de familie) sa facem casa si s-a stability verbal unde isi vor face casa si ceilalti 2 copii, la fel ca in cazul nostru. Toata lumea a fost de accord, si noi ne-am apucat de treaba (eu si sotia). Nu s-a facut la vrema respectiva nici un fel de act, fiecare intelegand unde isi va face – socrul ne-a facut un act de comodat la notar pentru utilitati, acestea fiind pe numele nostrum (al sotiei mai exact) - (terenul nefiind mai mare de 300 mp.). Ne-am ocupat de obtinerea DTAC (Documentatia pentru autorizatia de construire) printr-o procura data de socru, intrucat el nu putea sa se ocupe de acestea, neavand de altfel nici un interes, el avannd casuta lui si o anumita varsta.
Mentionez ca facturile la utilitati vin pe numele sotiei mele, casa nefiind inca intabulata si nici receptionata.
Intrebare 1: Daca am depasit regimul de inaltime stipulate in AC (autoprizatia de construire) si a trecut mai mult de 2 ani de la data edificarii, ce risc am in momentul in care solicit receptia (ma gandesc la partea de amenda)?
Intrebare 2: Ce risc exista din partea celorlalti frati asupra casei noastre? Pot dovedi in orice moment ca acea casa a fost facuta prin efortul exclusive al sotiei si al meu (fluturasi de salariu, facturi material de constructie, martori – chiar fratii + altii).
X-(
1. S-a prescris doar dreptul de a constata și amenda contravențional, prin proces verbal de contravenție, conform art. 26 al L.50/1991(termenul a fost de 2 ani-actualmente este de 5 ani)Acest termen are relevanță în cadrul unei plângeri contravenționale.
Dar, acest termen nu se referă la dreptul de a solicita demolarea construcțiilor nelegale , care nu au respectat AC și are aplicabilitate art. 37 al L.50/1991, , este o altă situație juridică- construcția nu poate fi considerată finalizată, fiind o contravenție continuă, asemănătoare dr. penal.(a se vedea decizia 7/2000 Curtea Supremă de justiție)
2. Faptul că vi s-a dat voie de către socrii nu are relevanță atâta vreme cât nu există un act autenti, juridic care să dovedească acest acord- deoarece dreptul de superficie care este dreptul cuiva de a ridica o construcție pe proprietatea terțului , se dobândește prin act juridic-convenție-art. 693-702NCC.
Ceeace puteți d-voastră să faceți degrabă este să încheiați o convenție cu proprietarii terenului-socrii- convenție care se va înscrie în CF și atunci nu veți mai avea probleme.AC presupun că este pe numele socrilor, d-voastră nefiind titularul unui drept real. Ei pot solicita o nouă AC prin care să se dispună modificările pe care le-ați executat, pentru intrarea în legalitate. În caz contrar, orișicând primăria ar avea dreptul să solicite demolarea
Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.
Deci, daca vine "cineva de la primarie" si cere documentele, ok, i le dau sa le vada (autorizatie + ce mai vrea el), insa ... in autorizatie sunt lasat sa construiesc parter si in realitate am P+1 (caci asa impunea conditiile de familie - nu puteam sa stam 2 adulti si un copil intr-o camera), deci nu este decat spatiu de locuit pentru mine, sotie si copil (atat). Daca eu ii demonstrez ca am terminat casa in mai mult de 2 ani de la data cand vine "cineva de la primarie" mai ma poate amenda sau nu?
Drept succesoral
SANTIER
Buna ziua!
AM rugamintea de a ma sprijini cu o informatie in ceea ce priveste urmatorul aspect:
Sotia mea mai are inca 2 frati (ei sunt in total 3 ... (vezi toată discuția)