avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare c-tie - speta dificila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare c-tie - speta dificila

Buna ziua!
Intabulare c-tie cu autorizatie de c-tie nerespectata

Am executat o casa pe terenul socrilor cu finalizare structura in iun. 2013 – certificata prin data factura invelitoare + eventual martori (in masura in care se va pune acest aspect in discutie).
Nu am efectuat receptia intrucat nu pot datorita faptului ca nu am respectat AC, nici nu aveam cum din motiv ce H util era de 2.10 m (cand intram in casa tb. Sa am grija sa nu ma lovesc de plafon).
Locuim in acea casa de atunci fara a fi deranjati de nimeni. Socrii mei au dat o declaratie la avocat prin care recunosc acea investitia a noastra (a mea si a sotiei) in valoare de x mii euro (declaratie solicitata de noi). Avocatul ne-a spus ca acea c-tie a noastra, neavand AC reala, no receptie, o intabulare = casa fara identitate. Real noi am mai facut ceva investitii de plus cateva mii euro (lucruri personale, mobila, imbunatatiri cu acte), insa nu am solicitat modificarea actului.
Am facut acel act, care reprezinta o creanta practic a socrilor fata de mine si sotie, caz in care la succesiune, se va trezi unul din frati ca ar avea si el drept acolo), lucru pe care noi l-am inteles.
S-a trezit unul din frati (ca asa-i in tenis) sa ne ameninte ca ne da in judecata (nu are venituri, este scandalagiu) ca i-am umbrit camera din casa veche (lasata verbal de socri sa stea in ea) – desi a fost consultat la vremea respectiva si a fost de acord cu c-tia (acum nu mai recunoaste) si cauta sa ne santajeze – situatie degenerata in ultimul an 2016 – 2017 (galopant, ne-a uimit pe toti in sensul negativ, parintilor nu le vine a crede). Legal, proprietar pe teren si c-tie (casa veche) este socrul meu (si pe casa noua) - faptic insa nu este. Copii lui (ceilalti 2) caci in total sunt 3, nu realizeaza venituri, si tind sa cred ca se tin de activitati dubiase.
Legal casa apartine socrilor. AC este pe numele lor ( Nu am putut la vremea respectiva sa luam pe numele nostru – eu si sotia caci Primaria nu ne-ar fi lasat sa construim mai nimic datorita spatiului redus al terenului. Casa a fost construita de mine si sotie (avem chitante, martori – chiar fratele care ne ameninta cu judecata). Faptic ei nu aveau cum sa o construiasca (au afectiuni cronice).
Intrebari:
1. Cum pot obtine intabularea c-tiei fara AC? In acest context, socrul meu sa imi vanda casa (legal a lui) si faptic a noastra, practic sa-mi vanda casa mea, mie (si sotiei).
2. Daca ajung la primarie sa intreb cum sa fac si ei ma amendeaza (legal nu se mai poate conform legii 50/1991) , ar fi o varianta buna? Au trecut deja 3 ani peste finalizarea acesteia si cf. Legii 50/1991 nu ma mai poate amenda. O poate face ISC pe legea 10/1995?
3. Fratele respectiv acuza ca nu l-am intrebat si pe el la vremea aceea (o prostie, chiar el ne-a ajutat sa construim, platit de noi fara sa ne elibereze chitanta sau ceva...nici nu avea cum) + c-tie abuziva...o stupidenie...dar...asa e in tenis. Practic asteapta la decesul socrilor ca sa-si mosteneasca particica (nu au realizat nimic pana acum).
4. Pot face o declaratie notariala cu socrul meu, ceva? Ma gandesc ca daca socrul decedeaza, va fi o situatie mai dificila. Este deja grav bolnav si batran.

Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 20:34, 8 Mai 2017
Nu puteti intabula fara AC si PV de receptie la finalizarea lucrarilor. Incercati sa discutati cu cei de la primarie si sa faceti receptia apoi intabularea pe numele socrului. Dupa care faceti vanzarea daca vreti.
Daca nu exista nimic depus la Primarie si nu exista proces verbal de receptie, puteti incerca cu Anexa 1 (certificat pentru atestarea posesiei) si Anexa 2 (proces verbal de identificare imobil) de la Primarie. Teoretic nu sunt acte de proprietate, dar tin loc de autorizatie de construire.

Nu o luati in nume de rau, dar facand niste lucruri fara acte si stand asa cu anii, pana s-au imbolnavit socrii, ati complicat situatia ingrozitor!
Declaratiile nu va ajuta la nimic, decat daca ajungeti in instanta si poate nici atunci. Deci incetati a mai considera declaratiile (cu sau fara martori) panaceu universal.
La fel de irelevante sunt afectiunile socrilor dvs. Da, dvs si sotia ati construit casa, dar mi-e greu sa imi imaginez ca ati carat personal caramizile, ati facut mortarul si-ati pus placile de gresie.
Da, la moartea socrilor, va veni si cumnatul. Inca mai aveti timp sa faceti ceva.
La notar socrul nu are ce delaratie sa dea. Singura solutie e sa va faca acte dvs si sotiei acum, cat traiesc. Trebuie sa faceti documentatia cadastrala, intabularea constructiei si a terenului, eventual o dezbembrare daca nu va dau tot ci doar suprafata aferenta casei.
Sau sa va "tarati" prin tribunale cu fratele sotiei.
Nu am avut de ales. Avem un copil, suntem amandoi ingineri constructori. Nu puteam sa stau in 10 mp. intr-o camera din chirpici. Exista o declaratie data la avocat prin care (asa ne-a sfatuit av.) socrii recunosc aceasta casuta a noastra ca o creanta in valoare de x mii euro. Cand or sa vina si ceilalti copii ai lui (posibil sa vina sau nu - dar luam in considerare ca vin) defunctul lasa mostenire si "datorii" care in cazul in care vor avea pretentii la casa, vor trebui sa accepte mostenirea si cu partea de datorii aferenta. Asta e opinia mea. Momentan locuim in acea casa, avem contracte la utilitati pe numele nostru si ... ne vedem linistiti de viata.
Ultima varianta in caz de esec este ... demolarea si impartirea cu ceilalti a "molozului" rezultat.
Daca ajung la primarie si le spun speta (stiu ca nu ma mai pot amenda daca au trecut 3 ani de la edificare - si au trecut) ce sansa am sa fac documentatia cadastrala (am depasit pe inaltime limitele de atunci ale autorizatiei).

Cu multumiri!
Cand nu o sa mai fie socrii dvs si o sa impartiti mostenirea cu cumnatul, rugati-l pe dl avocat care v-a indemnat sa faceti acea declaratie sa va rezolve si problema.
In primul rand, ca sa fie considerata datorie, acea declaratie trebuie data sub forma autentica (adica la notar). Numai un inscris autentificat care constata o creanta certa, lichida si exigibila poate constitui titlu executoriu. Altfel e cam apa de ploaie. Iar eu, ca notar nu as face niciodata, deoarece consider ca o declaratie nu poate fi mai presus de o autorizatie de construire si decat evidentele Primariei, unde din punct de vedere legal, casa e a socrilor. Eu sa fiu judecator m-as intreba de ce ati stat atatia ani fara sa va faceti ordine in acte, in conditiile in care sustineti ca locuinta e a dvs si v-ati complacut in situatia de a "a sta linistit si a nu fi deranjat de nimeni".
In al doilea rand, transformarea casei in moloz, implica de asemenea obtinerea unei autorizatii de demolare. Deci daca prima data ati scapat de amenda, cam slabe sanse sa se intample si a doua oara, mai ales ca acea locuinta nu este proprietatea dvs.
Casa aceea, legal este o fantoma. Nu are decat o AC care a fost depasita pe inaltime (nu si in plan) - ca sa poata fi locuita. Legal, este a socrului (caci AC este pe numele lui si exista o procura prin care socrul o imputerniceste pe fiica lui, sotia mea sa obtina AC. Faptic este a noastra (a mea si a sotiei) - stam in ea netulburati (pana acum). Incerc sa gasesc o solutie...am vb. cu o serie de avocati (nici un rezultat plauzibil) - INTELEG CA NU SE POATE REZOLVA ? - vreau pareri pertinente.
Partea cu demolatul - ce aut. de demolare sa iau, cand nu am receptie - practic ma jos de-a construitul si demolatul. Nu vreau ca peste ani, vreo instanta sa decida ca acel corp sa se imparta cu ceilalti pt. ca nu este adevarat. Este facut de mine si sotie si vreau sa ramana al nostru, si sa traim fericiti pana la adanci batraneti.
Daca ma poate ajuta cineva, imi poate lasa mesaj.

Cu multumiri!

Alte discuții în legătură

Intabulare casa fara acte SANTIER SANTIER Buna ziua! Impreuna cu sotia avem o casa construita de noi pe terenul socrului meu, in prezent decedat. Sotia lui traieste, si suntem 3 copii. Ceilalti 2 ... (vezi toată discuția)
Drept civil SANTIER SANTIER Buna ziua! Am facut cu sotia o casa pe terenul lui socrul meu, undeva in Bucuresti. El, impreuna cu sotia lui ne-a dat voie impreuna si cu ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)