avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare casa fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare casa fara acte

Buna ziua!

Impreuna cu sotia avem o casa construita de noi pe terenul socrului meu, in prezent decedat. Sotia lui traieste, si suntem 3 copii. Ceilalti 2 copii locuiesc in casa veche (pe care a construit-o socrul meu si sotia lui).
Autorizatia cu care noi am construit este pe numele lui - exista si un mandat prin care sotia mea (fiica lui) a fost imputernicita sa se ocupe de restul actelor. Am mers pe aceasta procedura deoarece o dezmembrare a terenului nu mai permitea construirea.
Am mai facut un act prin care socrii mei recunosc casa noastra (facuta de mine si sotia mea) la avocat - casa este recunoscuta ca o datorie (asa ne-a sfatuit avocatul, intrucat nu are receptie - am depasit limitele pe inaltime ale AC) si deci nici intabulare, ea putand fi recunoscuta ca o suma de bani (in speta datorie pe care ar avea-o socrii catre noi, intrucat AC este pe numele socrului NU si al soacrei).
Un cadastrist ne-a spus ca se poate face cadastrul - insa casa va apare "fara acte"
1. Ma ajuta acest aspect la asa ceva, sa o putem intabula pe numele nostru (al meu si al sotiei) ?
2. Avand in vedere ca sotia mai are inca 2 frati, si pt. a evita ca ceillati sa "ravneasca si sa ne sicaneze" cum ca ar avea si ei dreptul la casa noastra, ce putem face? Mentionez ca avem facturi, bonuri fiscale, poze din care rezulta ca edificiul a fost facut de noi, iar socrii nu ne-au ajutat decat cu "acordul tacit" si nu express pentru zona din curte unde putem sa construim.
3. Un titlui de proprietate, il vom putea obtine - daca lucrurile se complica in instanta?
4. Care este practica instantelor in aceasta materie? Cota de teren pe care se afla casa este de aprox 40 mp. din totalul de 280 mp. Si ceilalti frati pot sa isi construiasca pe restul fara probleme.
5. Sigur, este posibil sa fie vorba de un drum de servitute pe care trebuie sa-l lasam noi. Care sunt dimensiunile minime legale ale acestuia, pt. a evita fratii sa ceara un drum de servitute in care "sa parcheze TIR-ul" ?
Ceilalti par a fi de buna credinta, insa nu se stie ce rezerva viitorul.

Va multumesc anticipat pt. raspunsuri!
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2018
SANTIER, utilizator
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 15:45, 16 Ianuarie 2018
Ideal si legal era sa va fi facut socrii acte cat traiau, nu declaratii, recunoasteri de datorii fictive si alte prostii.
Intrucat autorizatia de construire a fost emisa pe numele socrului, legal, casa e a socrilor dvs, fiind edificata in timpul casatoriei si ca atare, trebuie dezbatuta succesiunea pe jumatatea socrului din casa si terenul aferent.
Cealalta jumatate apartine soacrei. Rugati-va ca fratii surorii dvs sa fie de acord sa va luati casa inapoi si sa nu emita pretentii. Altfel, o sa trebuieasca sa le cumparati cotele.
Intabularea nu se poate face fara acte de proprietate. Iar actele de proprietate sunt certificatul de mostenitor , autorizatia de construire si actele pe teren.
ok. Eu cu sotia - dupa cum scriem mai sus...construim. Discutam cu toti cei implicati din casa, primim accept verbal si faptic, ca socrul (proprietar in acte - in prezent decedat) ne lasa sa construim o casuta pentru mine, sotia si copilul nostru fara ca cei din casa sa aiba vreo pretentie, singurul aspect sa construim doar intr-un anumit perimetru, fara a afecta alei, conducta de apa si gazon - lucru adus la indeplinire. El a spus ca ne da la toti din curtea sa voie sa construim pe anumite perimetre, cu conditia sa fie pace si intelegere in curte, insa fara acte (si cumnatul meu a construit o camera pe terenul socrului meu (tatal lui) - tot fara acte.
Din ceea ce relatati dv. - ma aflu in fata unui consimtamant tacit si faptic (nu am fost deranjati de nimeni pana acum). Autorizatia a fost pe numele lui, intrucat tot terenul are 280 mp. si o eventuala dezmembrare nu ar fi permis edificarea. Asa am obtinut AC pt. o bucatarie de vara (in acord cu primaria) cu h nivel 1.70 m - parter (va inchipuiti ca era inutilizabila cu acest h nivel)
Eu si sotia, ingineri in c-tii, am cladit casa pe aceeasi amprenta cu h nivel 2.60 m P + 1. An edificare - start 2012 - finish 2014 - nov. AC a expirat demult (2013) Receptia la casa nu s-a facut.
In aug. 2017 - s-a schimbat regulamentul de receptie, socrul a decedat si lucrurile au stat pe loc. Intentionasem sa facem op. de dezmembrare a terenului de sub casa si sa facem un drept de superficie. Nu s-a mai realizat.
Mare parte a juristilor se leaga de accesiunea imobiliara. In cazul descris de mine, in care A il lasa pe B sa construiasca (unde B este fiica cu familia ei compusa din sot si fiu) - A ii ia casa lui B "ca asa spune legea" ???
Intre A si B se face o conventie la avocat (notarul cerea de 12 ori mai mult pe acea declaratie decat av. (inceput de dovada scrisa) - aceleasi date, aceeasi forma. Clar, acea conventie prin care socrii recunosc casa in cuantum de...........ca pe o datorie a lor catre noi, intrucat av. nu avea la ce sa se refere, casa nefiind intabulata (ne-a spus ca o poate vedea ca o creanta a socrilor pt. noi.) .
Fratii in numar de 2 - C si D + soacra E, stau in casa batraneasca, nu ne derajeaza (sa speram si peste 100 de ani). Insa noi, dorim sa devenim proprietari pe casa noastra.

1. Cum putem deveni proprietari pe casa noastra? Dare in plata? SUccesiune + partaj voluntar cu casa noastra aferenta?
2. Daca se trezeste unul din frati - ca stai asa - "casa a facut-o tata...." - total neadevarat (avem facturi, chitante, martori) - cum putem rezolva?
3. Accesiunea imobiliara - "incorporarea unui bun mai putin important intr-altul mai important" + alte specificatii cf. Cc. - in multe cazuri, incluisv cel de mai sus - nu conduce la o "imbogatire fara justa cauza" ???

Pt. raspunsuri - va multumesc anticipat!
Dacă v-as trimite la avocatul care v-a învățat toate acele lucruri, să vă descalceasca el (ca la notar costa de x ori mai mult), ati spune că sunt răutăcioasă...
Cea mai civilizată și directă metoda este: dezbaterea succesiunii după socru - dezmembrare teren- partaj unde fiecare să își ia casa pe care a construit-o.
Nu consider nici un gest de rautate. Numai ca, in viata sunt lucruri pe care legiuitorul "nu le-a prins" ca nu a avut de unde sa stie ce se petrece in asta lume. Iau in calcul sa ajung si la el. Scopul este lamurirea problemei si buna intelegere. Va multumesc pt. suportul tehnic!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)
Intabulare c-tie - speta dificila SANTIER SANTIER Buna ziua! Intabulare c-tie cu autorizatie de c-tie nerespectata Am executat o casa pe terenul socrilor cu finalizare structura in iun. 2013 – ... (vezi toată discuția)
Casa construita pe terenul altuia SANTIER SANTIER Pe scurt. Am construit o casa pe terenul socrului cu AC pe numele lui, casa pe care o locuim continuu si fara sicane din partea nimanui. S-a emis AC pe ... (vezi toată discuția)