avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare c-tie - speta dificila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare c-tie - speta dificila

Buna ziua!
Intabulare c-tie cu autorizatie de c-tie nerespectata

Am executat o casa pe terenul socrilor cu finalizare structura in iun. 2013 – certificata prin data factura invelitoare + eventual martori (in masura in care se va pune acest aspect in discutie).
Nu am efectuat receptia intrucat nu pot datorita faptului ca nu am respectat AC, nici nu aveam cum din motiv ce H util era de 2.10 m (cand intram in casa tb. Sa am grija sa nu ma lovesc de plafon).
Locuim in acea casa de atunci fara a fi deranjati de nimeni. Socrii mei au dat o declaratie la avocat prin care recunosc acea investitia a noastra (a mea si a sotiei) in valoare de x mii euro (declaratie solicitata de noi). Avocatul ne-a spus ca acea c-tie a noastra, neavand AC reala, no receptie, o intabulare = casa fara identitate. Real noi am mai facut ceva investitii de plus cateva mii euro (lucruri personale, mobila, imbunatatiri cu acte), insa nu am solicitat modificarea actului.
Am facut acel act, care reprezinta o creanta practic a socrilor fata de mine si sotie, caz in care la succesiune, se va trezi unul din frati ca ar avea si el drept acolo), lucru pe care noi l-am inteles.
S-a trezit unul din frati (ca asa-i in tenis) sa ne ameninte ca ne da in judecata (nu are venituri, este scandalagiu) ca i-am umbrit camera din casa veche (lasata verbal de socri sa stea in ea) – desi a fost consultat la vremea respectiva si a fost de acord cu c-tia (acum nu mai recunoaste) si cauta sa ne santajeze – situatie degenerata in ultimul an 2016 – 2017 (galopant, ne-a uimit pe toti in sensul negativ, parintilor nu le vine a crede). Legal, proprietar pe teren si c-tie (casa veche) este socrul meu (si pe casa noua) - faptic insa nu este. Copii lui (ceilalti 2) caci in total sunt 3, nu realizeaza venituri, si tind sa cred ca se tin de activitati dubiase.
Legal casa apartine socrilor. AC este pe numele lor ( Nu am putut la vremea respectiva sa luam pe numele nostru – eu si sotia caci Primaria nu ne-ar fi lasat sa construim mai nimic datorita spatiului redus al terenului. Casa a fost construita de mine si sotie (avem chitante, martori – chiar fratele care ne ameninta cu judecata). Faptic ei nu aveau cum sa o construiasca (au afectiuni cronice).
Intrebari:
1. Cum pot obtine intabularea c-tiei fara AC? In acest context, socrul meu sa imi vanda casa (legal a lui) si faptic a noastra, practic sa-mi vanda casa mea, mie (si sotiei).
2. Daca ajung la primarie sa intreb cum sa fac si ei ma amendeaza (legal nu se mai poate conform legii 50/1991) , ar fi o varianta buna? Au trecut deja 3 ani peste finalizarea acesteia si cf. Legii 50/1991 nu ma mai poate amenda. O poate face ISC pe legea 10/1995?
3. Fratele respectiv acuza ca nu l-am intrebat si pe el la vremea aceea (o prostie, chiar el ne-a ajutat sa construim, platit de noi fara sa ne elibereze chitanta sau ceva...nici nu avea cum) + c-tie abuziva...o stupidenie...dar...asa e in tenis. Practic asteapta la decesul socrilor ca sa-si mosteneasca particica (nu au realizat nimic pana acum).
4. Pot face o declaratie notariala cu socrul meu, ceva? Ma gandesc ca daca socrul decedeaza, va fi o situatie mai dificila. Este deja grav bolnav si batran.

Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 20:34, 8 Mai 2017
Mergeti si faceti receptia. O sa platiti, cel mai probabil, niste amenzi insa daca depasirea nu e exagerata si e justificata, nu cred sa va faca probleme. Pana la urma, primaria are interes sa incaseze impozit nu sa demolati casa. Exagerez dar intelegeti ce vreau sa spun. Dupa receptie, intabulati pe numele socrilor cu AC existenta si PV de receptie apoi faceti transferul de la socri la dvs. De preferinta prin act de vanzare. O sa spuneti ca va costa mult. Asa e. Insa costa ignorarea totala a dispozitiilor legale si a normelor de convietuire. Si mai costa si romanescul "merge si-asa". Insa va va costa insutit daca nu faceti aceste demersuri.
Depasirea implica 5 m inaltime. AC imi prevede in documentatia de autorizare H util = 1.75, H coama 2.2 m, (adica intru in casa in mersul piticului) - ceea ce nu ar fi fost deloc util (practic as fi construit o macheta la o scara mai mare).
Nu e nimeni cu alte opinii...? Inteleg ca este o situatie incurcata astfel incat sa nu mai poata fi descurcata?
Cu actiunea in prestatie tabulara...as putea obtine ceva? Se poate aplica in acest caz?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil SANTIER SANTIER Buna ziua! Am facut cu sotia o casa pe terenul lui socrul meu, undeva in Bucuresti. El, impreuna cu sotia lui ne-a dat voie impreuna si cu ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa fara acte SANTIER SANTIER Buna ziua! Impreuna cu sotia avem o casa construita de noi pe terenul socrului meu, in prezent decedat. Sotia lui traieste, si suntem 3 copii. Ceilalti 2 ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)