Buna seara,
Mi-a fost incredintat minorul in varsta de 12 ani in urma unui proces, tatal avand dreptul la vizita mai restrictiv, in sensul ca nu poate lua copilul la el acasa ci doar poate petrece cateva ore cu el. Aceasta hotarate a luat-o instanta in urma interogarii copilului si a probelor depuse la dosar. Tatal este o persoana cu care nu se poate discuta efectiv, se foloseste de aceasta custodie comuna pentru a-mi face viata imposibila, amenintandu-ma cu procese si acuzandu-ma de faptul ca indepartez copilul de el cu toate ca, fiul nostru nu doreste sa-l vada din cauza temperamentului si comportamentului. As vrea sa stiu ce obligatii am eu privind aceasta custodie comuna sau ce se poate intampla in conditiile in care ne-am mutat definitiv in alt oras. Ma poate obliga legea sa nu-mi mut domiciliul daca am custodie comuna? Ce trebuie sa fac in acest caz? Uneori mi se pare ca exercitarea autoritatii parintesti impreuna provoaca mai multe probleme decat sa le rezolve.
Multumesc mult.
Obligatia dvs e sa nu ingraditi in vreun fel relatia dintre cei doi.
V-ati mutat in alt oras.. la ce distanta fata de adresa la care locuiati ?
Unde scrie in hotarare ca tatal isi va vedea copilul ?
L-ati anuntat pe tata ca va mutati ?
Schimbarea locuintei copilului Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
Cum e acest comportsament si temoperament? Ca nu e nimic concret in mesajul dv. Ce-i face tatal copilului si cum se schimba in bine fata de copil acest temperament sau comportament daca dv. suntetide fata?
Daca distanta e marisoara, tatal are sanse sa ia copilul la el peste weekenduri... ca urmare a mutarii acesteia.
E o poveste mai lunga si destul de complicata si totusi, e reala. Tatal i-a spus copilului ca acesta are doar mama, i-a pus viata in pericol incident in urma caruia am anuntat politia, i-a trimis mesaje ca se va razbuna... copilul este efectiv inspaimantat si refuza orice legatura cu el. Copilul este maricel, peste putin timp implineste 13 ani si are capacitatea de a intelege multe lucruri. Eu nu ma opun ca cei doi sa pastreze legatura, dar pe el in fapt nu-l intereseaza copilul ci doar cum sa-mi faca rau , profitatnd de faptul ca este mic. Nu contribuie cu nimic la cresterea si intretinerea lui... pensie alimentara nu a stabilit instanta, dar nici el nu a avut initiativa de a-i cumpara macar imbracaminte... E dureros sa fii martorul suferintei propriului copil...
Doamna,
Doar din cateva fraze rezulta ca undeva exista o fractura de logica.
Cand sustinteti ca dvs. nu va opuneti relatiei si ca tatal va face rau prin copil afirmati ca "profita de el ca este mic".
In schimb cand aduceti vorba de faptul ca minorul refuza sa plece cu tatal si ca dvs nu aveti nicio implicatie de vreun fel "copilul este maricel si are capacitatea de a intelege multe lucruri".
Intr-adevar e dureros sa fii martorul suferintei propriului copil si sa nu faci nimic cand inca se mai putea face ceva ca relatia dintre cei doi sa nu se deterioreze intr-atat incat copilul refuza sa plece cu tatal. Imi pare rau ca nu sunt in asentimentul celor care considera ca este doar vina parintelui nerezident atunci cand copilul refuza sa plece cu acesta.
"profita de el ca este mic" nu-i totuna cu "profitatnd de faptul ca este mic". Dvs a cui vina credeti ca este daca copilul refuza legatura cu tatal in conditiile expuse mai sus?
Multumesc.