Am construit in urma cu 5 ani o casa fara autorizatiile necesare pe terenul bunicului meu decedat intre timp dar cu acordul copiilor lui, problema este ca acum un alt mostenitor al terenului acesta din partea unei surori a bunicului decedate si ea, vrea sa ma reclame la inspectoratul de stat in constructii daca nu ii cedam noi 5000 de metrii patrati din mostenirea asta care cuprinde 17000 metrii patrati teren arabil faramitat in 4 loturi de 8500 ,6300, 1500 si 700 de metrii.Mai sunt si 2000 de metrii de intravilan impartit in 2loturi de1200 si 800 de metrii.Precizez ca succesiunile dupa cei 2 decedati nu sunt facute si pe titlul de proprietate mai sunt inca 2 nepoate a celor 2 frati decedati.In concluzie au ramas mostenitori 6 de pe urma bunicului,5 de pe urma surorii acestuia si cele 2 nepoate.Actualmente cei 6 stapanim 10700 teren arabil si cei 200 de intravilan si cele 2 nepoate au cei 6300 m.Cei 5 nu au nimic de aici si timp de 20 de ani nici nu au cerut ceva pentru ca mama lor a fost despagubita de parintii ei cu bani care acum nu se mai poate dovedi si un alt teren de 5000 m pe care la trecut pe numele sotului si este pe titlul lui acesta decedand si el,din nou foarte greu de dovedit.Acum eu sunt convins ca ei in eventualitatea unui proces ar castiga partea lor dar este mult de umblat si vor sa isi ia cu forta partea care o cer ca sa ajungem scandal si bataie.Ca o paranteza precizez ca eu am construit in curtea bunicului pentru ca am fost crescutde acesta fara sa ii port numele,impartind curtea pe jumatate cu un unchi deal meu.Constructia respectiva am declarato si ii platesc impozit la primarie din 2010 si am obtinut pentru ea ttot atunci certificat de urbanism pe numele meu pentru a o racorda la reteaua de energie electrica.Alta paranteza,noi detinem un certificat de mostenitor pe numele bunicului in urma succesiunii depe urma tatalui sau din 1987 unde ceilalti frati si nepoti au renuntat la succesiune el ramanand alaturi de mama lui decedata ulterior in 1990 si a carei succesiune nu a fost facuta,, mostenitor.Acum dupa aceasta descriere a cazului se desprind cateva intrebari.
1 La ce sanctiuni sa ma astept eu pentru ca am construit practic pe un teren care nu imi apartine si fara autorizatie.
2 Cum as putea sa ma apar tinind cont de precizarile de mai sus.
3 pasii care ar trebui sa ii faca ceilti 5 pentru a ne aduce in fata instantei.
4 Daca as ajunge la o intelegere cu ei fara a mai fi nevoie de judecata ce ar trebuii sa facem ca sa ne putem apara in cazul unei noi raxgandiri asa cum sa intamplat dupa 20 de ani adica daca ii despagubesc sa fiu sigur ca renunta la partea lor si nu se mai pot rasgandi.
5 In situatia actuala dupa ce sa zicem ca ma amendeaza pentru casa, cum fac sa intru in legalitate cu casa propriuzisa nu cu terenul de dedesupt adica autorizatii si proiect dar lund in considerare ca nu ajung la o intelegere cu reclamantii mei, dar pe numele meu nu pe al mamei mele care este una dintre mostenitoarele bunicului meu, asa cum mi sa mai sugerat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns sperand ca o veti face pentru ca sigur sunt multi in situatii asemanatoare si un raspuns avizat near fi de mare ajutor.
1) Nu este problema ca ati construit pe terenul care nu va apartine (desi din ce spuneti va apartine, caci sunteti mostenitor) atata vreme cat ati facut-o cu acceptul "proprietarilor", iar cat priveste sanctiunea construirii fara autorizatie, cautati art.31 din legea constructiilor care spune ca in termen de 2 ani de la savarsirea faptei, dreptul de a aplica amenda se prescrie.
2) De cine sa va aparati, caci din ce spuneti dvs. nepotul care va "ataca" nu are niciun drept asupra acestei mase patrimoniale succesorale, eu asa am inteles din povestire. Drept au doar sotul (dar nu este cazul caci a decedat bunica) si descendentii, care ii inlatura pe toti ceilalti, iar dvs. sunteti descendent.
3) Necesita un raspuns prea lung, nu este cazul si este treaba lor, treaba dvs. este sa va aparati la o adica.
4) Nu cred ca este cazul de despagubire sau intelegere cu ei, dar aceasta solutie numai dupa va vede cineva de specialitate actele in totalitate.
5) Pentru asta trebuie sa luati legatura cu un cadastrist autorizat si s-ar putea sa rezolvati problema mai simplu decat va imaginati. Bafta!
1. Problema este mare căci "simplu fapt de a ridica un garaj pe terenul promițătorului chiar și cu acordul său nu le conferă pârâților drept de superficie""(cazul Bock și Palade -CEDO).Mai pe scurt, d-voastră nu aveți nici un drept. decât cine este prop, terenului poate să vă plătească o sumă pentru casă.
2. Amenda nu se mai poate da dar vine ISC și primăria și solicită intrarea în legalitate și mai pot solicita chiar demolarea.(în cazul în care construcția nu are AC , se consideră o contravenție continuă). În ce calitate plătiți impozit deoarece doar proprietarul are dreptul să înscrie casa ca rol fiscal.
Puteți să vă treceți toate pe numele d-voastră cu contract de vânzare cumpărare încheiat cu proprietarul terenului(bunicul, -sau cine mai este),
Doar un avocat !!!!!!!!!!!
in cazul asta atunci cand am fost la primarie sa o declar au spus ca nu mai pot sa ma amendeze si au incasat impozit pe ea pe numele bunicului decedat,atunci dece nu sa sesizat primaria sa ma puna sa o demolez..Iar cu demolatu nu cred ca este chiar asa pentru ca nu am construit pe domeniul public ci pe un teren cu mai multi proprietari,unul dintre ei fiind chiar mama mea iar ceilalti frati ai ei sunt de partea mea.Mai pe scurt terenurile astea caci sunt mai multe atat intravilan cat si extravilan au acum14 mostenitori impartiti in 2 tabere deci in lipsa unor succesiuni care trebuiesc facute si fara pronuntarea unei instante cei cu care nu ma inteleg nu pot dovedi ca am construit pe terenul lor.Inca odata precizez ca nu am construit aiurea pe terenul cuiva, eu am construit in curtea unde mam nascut si locuiesc de 33 de ani pentru ca am fost crescut de bunici.Acum eu inteleg caci acestia au dreptul acolo dar eu trebuie sa ii despagubesc pentru pamant nu pentru casa construita de mine. Si in legatura cu autorizatia de constructie nu am putut sa o obtin din cauza situatiei neclare a pamantului si atunci am decis sa risc si sa construiesc asa fara acte sperand ca timp de 2 ani de zile cat prevede legea nu ma va reclama nimeni ca sa pot fi amendat si intradevar am reusit pentru ca cei care vor acum sa ma reclame sau trezit dupa 7 ani decand eu am construito si 5 ani decand am declarato la primarie si ii platesc impozit pe rolul bunicului deci din punctul meu de vedere fapta sa prescris si nu mai pot fi tras la raspundere de catre primarie sau de cei dela inspectoratul de stat in constructii mai ales ca nu am fost de rea credinta si am declarato.Acum eu cred ca cei de la primarie ar trebui sa imi elibereze autorizatie de constructie sa ii pot face proiect si toate cele.Trebuie sa existe o portita sa o pot legaliza pe ea ca si constructie fie pe numele meu tinand cont ca acum 5 ani mi sa eliberat CU. si autorizatie de constructie bransament electric pe numele meu sau pe numel mamei care este direct mostenitoare a bunicului.Daca exsista portita asta va rog sa imi spuneti ce trebui facut iar daca nu am dreptate contrazicetima cu argumente.
Daca nu aveti un acord scris din partea tuturor mostenitorilor legali ai bunicilor dvs., cand se va face succesiunea toti mostenitorii vor primi parte, conform unei intelegeri intre mostenitorii directi (daca va exista asa ceva) respectiv prin impartire egala, cu respectarea codului civil, daca nu exista intelegere prealabila.
Probabil se va ajunge in instanta pentru impartirea mostenirii. Dvs. trebuie sa aveti documenete si martori ca ati construit numai cu banii dvs. Chitantele de plata a impozitului de catre dvs., autorizatia pentru bransament si CU (!?) vor fi documente utile pentru instanta.
In timpul procesului, probabil instanta va dispune, dupa caz, efectuarea unei expertize tehnice judicare.
Instanta se va pronunta in privinta mostenirii legate de pamant, dar si asupra constructiei, tinand cont de documentele pe care le veti prezenta, de depozitiile martorilor, de expertize, dar si de pretentiile tuturor mostenitorilor.
Primaria va emite o autorizatie de constructie numai dupa ce veti avea o hotarare judecatoreasca definitiva.
Sora bunicului (si descendentii ei) nu au nici un drept la mostenire daca exista descendenti directi - adica copii si (sau) nepoti dupa bunic. Daca terenul era al strabunicilor si nu s-a facut succesiunea atunci da.
Succesiune.
Valushca
Bunicul meu a decedat in anul 1995,sotia lui a decedat in anul 1980In urma lor au ramas 3 copii,doi baieti si o fata. Atunci cind s a casatorit primul copil ... (vezi toată discuția)
Mostenire
ContSters135021
Buna ziua.Eu si cu mama mea locuim intr-o casa construita de tatal meu cu autorizatiea in 1970.Este construita pe un teren intravilan de 4000mp.,are 26 ml ... (vezi toată discuția)