avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie fara autorizatie

Am construit in urma cu 5 ani o casa fara autorizatiile necesare pe terenul bunicului meu decedat intre timp dar cu acordul copiilor lui, problema este ca acum un alt mostenitor al terenului acesta din partea unei surori a bunicului decedate si ea, vrea sa ma reclame la inspectoratul de stat in constructii daca nu ii cedam noi 5000 de metrii patrati din mostenirea asta care cuprinde 17000 metrii patrati teren arabil faramitat in 4 loturi de 8500 ,6300, 1500 si 700 de metrii.Mai sunt si 2000 de metrii de intravilan impartit in 2loturi de1200 si 800 de metrii.Precizez ca succesiunile dupa cei 2 decedati nu sunt facute si pe titlul de proprietate mai sunt inca 2 nepoate a celor 2 frati decedati.In concluzie au ramas mostenitori 6 de pe urma bunicului,5 de pe urma surorii acestuia si cele 2 nepoate.Actualmente cei 6 stapanim 10700 teren arabil si cei 200 de intravilan si cele 2 nepoate au cei 6300 m.Cei 5 nu au nimic de aici si timp de 20 de ani nici nu au cerut ceva pentru ca mama lor a fost despagubita de parintii ei cu bani care acum nu se mai poate dovedi si un alt teren de 5000 m pe care la trecut pe numele sotului si este pe titlul lui acesta decedand si el,din nou foarte greu de dovedit.Acum eu sunt convins ca ei in eventualitatea unui proces ar castiga partea lor dar este mult de umblat si vor sa isi ia cu forta partea care o cer ca sa ajungem scandal si bataie.Ca o paranteza precizez ca eu am construit in curtea bunicului pentru ca am fost crescutde acesta fara sa ii port numele,impartind curtea pe jumatate cu un unchi deal meu.Constructia respectiva am declarato si ii platesc impozit la primarie din 2010 si am obtinut pentru ea ttot atunci certificat de urbanism pe numele meu pentru a o racorda la reteaua de energie electrica.Alta paranteza,noi detinem un certificat de mostenitor pe numele bunicului in urma succesiunii depe urma tatalui sau din 1987 unde ceilalti frati si nepoti au renuntat la succesiune el ramanand alaturi de mama lui decedata ulterior in 1990 si a carei succesiune nu a fost facuta,, mostenitor.Acum dupa aceasta descriere a cazului se desprind cateva intrebari.

1 La ce sanctiuni sa ma astept eu pentru ca am construit practic pe un teren care nu imi apartine si fara autorizatie.
2 Cum as putea sa ma apar tinind cont de precizarile de mai sus.
3 pasii care ar trebui sa ii faca ceilti 5 pentru a ne aduce in fata instantei.
4 Daca as ajunge la o intelegere cu ei fara a mai fi nevoie de judecata ce ar trebuii sa facem ca sa ne putem apara in cazul unei noi raxgandiri asa cum sa intamplat dupa 20 de ani adica daca ii despagubesc sa fiu sigur ca renunta la partea lor si nu se mai pot rasgandi.
5 In situatia actuala dupa ce sa zicem ca ma amendeaza pentru casa, cum fac sa intru in legalitate cu casa propriuzisa nu cu terenul de dedesupt adica autorizatii si proiect dar lund in considerare ca nu ajung la o intelegere cu reclamantii mei, dar pe numele meu nu pe al mamei mele care este una dintre mostenitoarele bunicului meu, asa cum mi sa mai sugerat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns sperand ca o veti face pentru ca sigur sunt multi in situatii asemanatoare si un raspuns avizat near fi de mare ajutor.
Câtă vreme nu aveți acordul autentic al proprietarului terenului pe care ați construit, nu rezolvați mare lucru. deoarece se consideră că ați fost constructor de rea credință. Plata impozitului, chitanțel de la utilități, nu înlocuiesc ACORDUL AUTENTIC de acceptare ca să executați respectiva construcție pe acel teren. Simplu fapt de a ridica o construcție pe terenul altuia, cu toată buna credință nu dă nici un drept constructorului. Pasivitatea proprietarului nu înseamnă acord tacit.(ART. 593 NCC) Moștenitorii pot solicita demolarea acesteia(în caz că nu au trebuință de ea) sau , prin instanță puteți solicita , dacă aveți chitanțe doveditoare, contra valoarea investiției făcute. (art. 492-art.494 Cod civil de la 1864, construcția fiind ridicată probabil înainte de NCC)
Revin cu unele precizari.Am consultat pana acum 2 avocati si un cadastrist cu totii au spus acelasi lucru si anume ca ar trebuii sa stau linistit ca cei care vor acum partea lor din mostenire vor renunta findca este prea complicata situatia cu cele 3 succesiuni nefacute si costurile unui proces de lunga durata cu 13 mostenitori implicati,ei spun ca nu merita pentru 5000m extravilan si 800 intravilan cat ar fi partea lor tinand cont ca terenul asta nu este intr_o zona scumpa.Acum voi daca ati fi in locul meu desi nu va doresc ati face cum zic ei sau ar trebuii sa mai incerc sa ma inteleg cu ei desi am mai incercat si nu am reusit pentru ca ei vor sa le cedam partea lor fara acte si fara sa cheltuie nimic,acum eu va mai intreb daca sa le dam partea de buna voie sau sa iil lasam sa ne dea in judecata unde chiar daca procesul va dura mult si ii va costa la fel de mult intrun final isi vor castiga partea si or sa ne impute cheltuieli de judecata care presupun ca vor fi destul de mari si ma gandesc ca o situatie aparent favorabila noua se poate transforma intruna foarte nefaforabila pentru noi ceilalti mostenitori mai ales ca noi, adica eu am si construit acolo o casa.Avocatii daca ar fi vrut sa imi manance banii ma gandesc ca mar fi sfatuit sa incep eu un proces de iesire din diviziune si ar fi spus ca o sa reusesc dar ei spun ca nu are rost si ca sa ii lasam pe ei sa ne dea in judecata si pana nu avem o hotarare judecatoreasca sa nu le dam nimic de buna voie si acum nu stiu ce sa fac ca nu imi convine nici sa stau si sa astept si sa ma trezesc ca dupa vreo 5 ani de proces sa platesc si cheltuieli de judecata sa le dau si partea lor si casa mea sa nu pot sa rascumpar pamantul de sub ea dupa impartitirea proprietatilor de catre instanta,desi eu am construit acolo cu acordul lor tacit pentu ca uni dintre cei care acum sau rasculat mau ajutat efectiv sa constriesc fiind zidari de meserie.
Favorabil pentru dvs. este o intelegere amiabila cu cei care isi doresc partea, in conditiile complexitatii unui proces.
Primul pas ar fi sa deschideti dvs. succesiunea in fata unui notar. Notarul va convoca toti mostenitorii si va verifica toate documentele pe care le detineti dvs. dar si ceilalti mostenitori, in vederea incheierii succesiunii.
La succesiune, unii mostenitori (ce care spuneti ca au fost de acord verbal, sa construiti dvs.) pot renunta la partea lor in favoarea dvs.
Nu puteti sti daca vreunul din mostenitori nu va deschide o actiune in instanta pentru a-si primi dreptul.
Cheltuielile de judecata se recupereaza de cel care castiga procesul de la cel care pierde.
Buna seara, am avut o speta identica dar eu sunt proprietarul terenului și bineînțeles că toate instanțele au soluționat in favoarea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. Valushca Valushca Bunicul meu a decedat in anul 1995,sotia lui a decedat in anul 1980In urma lor au ramas 3 copii,doi baieti si o fata. Atunci cind s a casatorit primul copil ... (vezi toată discuția)
Incercare de a fi inlaturat de la mostenire giv giv Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea problema: Tatal meu a decedat in anul 2015. Tatal sau a decedat in anul 2010. Eu i-am mostenit pe amandoi si am ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters135021 ContSters135021 Buna ziua.Eu si cu mama mea locuim intr-o casa construita de tatal meu cu autorizatiea in 1970.Este construita pe un teren intravilan de 4000mp.,are 26 ml ... (vezi toată discuția)