avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incalzirea centralizata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incalzirea centralizata

Am cautat si nu am gasit inca unde este vorba despre cheltuielile comune la incalazire. Am montat centrala de apratament. In Oltenita s-a dat caldura dupa un program stabilit de la cei de la firma de termoficare. Am ajuns ca sa am de platit pentru parti comune mai mult de cei care s-au incalzit de la firma de termoficare. Am facut o instiintare catre aceasta firma aratand ca nu sunt de acord cu acest sistem de facturare considerand ca ei incearca sa obtina foloase necuvenite prin practici ilegale. Mentionez ca in Oltenita nu exista asociatii de proprietari iar contractele de incalzire si alte servicii sunt incheiate cu firmele prestatoare de servicii. Facturarea se face pe baza citirii unor aparate montate in urma cu 10 ani, pe fiecare calorifer fara a fi fost verificate metrologic de atunci. Blocul in care locuiesc nu are incalzire pe scara sau alte spatii comune iar tevile trec prin pamant in afara blocului. La randul meu am cerut celor de la termoficare sa imi plateasca pentru caldura preluata de tevile ce trec prin apartamentul meu. Cineva a refuzat constant plata acestor cheltuieli iar in instanta a castigat si i s-au anulat datoriile pe baza serviciilor de proasta calitate primite In oras sunt datornici care au datorii peste valoarea de piata a apartamnetelor, dar se incearca recuperarea datoriilor de la cei cu datorii mici. Eu am de plata 200 lei pt 2 luni cat a fost distribuit agentul termic, iar vecini care au avut caldura de la firma de termoficare au de platit pt aceeasi perioada 150 lei. In consecinta va rog sa imi indicati direct unde este specificat in lege acest lucru.
Multumesc Anticipat
Ultima modificare: Vineri, 27 Februarie 2015
Stefan Ioana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Stefan Ioana , utilizator 14:46, 1 Martie 2015
Chiar daca ati innteles sa renuntati la sistemul centralizat de incalzire va revine obligatia legala sa achitati c/v parti comune
Problema consta ca exista dispozotie legala in domeniu dar aceasta se aplica in cadrul asociatiilor de proprietari...
HG nr 1588/2007 art (3) Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalat iilor de apa, canalizare,incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul —
partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.;indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari;alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Multumesc pentru raspuns. Poate nu m/am exprimat corect. Eu contest onestitatea cu care sunt calculate aceste cheltuieli mai ales ca ele au la baza apatratura neverificata metrologic.
Va confruntati cu situatie delicata datorata inexistentei asociatiei de locatari/proprietari
Stefan Ioana a scris:
Mentionez ca in Oltenita nu exista asociatii de proprietari iar contractele de incalzire si alte servicii sunt incheiate cu firmele prestatoare de servicii.

Oare asa o fi in Oltenia !?
In Craiova sunt peste 400 de asociatii de proprietari si locatari:
[ link extern ] /
sau aici
[ link extern ]
Sunt multe si in R. Valcea:
[ link extern ] -
In Mehedinti la fel:
[ link extern ]

Cum sunteti organizati in blocul dumneavoastra, cum va gospodariti, cum faceti reparatiile, curatenia, iluminatul comun...?


Nu ne organizam in nici un fel. Asociatiile de locatari au fost desfiintate de primaria din Oltenita in anul 2000. De atunci fiecare proprietar de apartament încheie contracte cu serviciile locale, căldura, de apa, canal, gunoi, etc. Curatenia se face cu femei de serviciu la negru, iluminatul comun platim fiecare apartament cate o luna consumul, la buna intelegere. Reparatiile se fac cam greu pana ii convingem pe toti sa dea bani. Anul trecutam tras gaze pe scara si eu m/am ocupat de bransamentul general pentru care am incheiat contractul, după ce am strans banii de la fiecare locatar interesat. În bloc au ramas mai mult pensionari foarte varstnici care nu vor sa cheltuiasca in plus cu plata unui administrator și ce mai prevede o asociație. Am încercat sa fac eu aceasta asociație, dar nu am avut decat 4 persoane din 32 de apartamente care au vrut așa ceva.
Oltenita este la 60 KM de Bucuresti, pe malul Dunarii, supranumita si orasul dormitor pentru ca oamenii lucreaza la Buc. și au familiile în Oltenita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata servicii de caldura apartament debransat catalinita catalinita Buna ziua, Anul trecut m-am debransat de la caldura, am montat centrala si totusi, aparent inca mai platesc caldura celor doua coloane care imi traverseaza ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea platii cotei fixe pentru termoficare andrea_palko andrea_palko Buna ziua, Doresc sa stiu daca sunt obligata la plata cotei fixe pentru incalzire avand in vedere ca am centrala termica de apartament, stau la etajul 4, iar ... (vezi toată discuția)
Cei care arunca gunoaie pe fereastra apartamentului sau din masini ar putea fi sanctionati cu amenzi drastice Stefan Ioana Stefan Ioana Am citit articolul de pe site ;i am cateva intrebari: Am inteles cu gunoiul, dar cei care spala balcoanele cu furtunul cate 0 ora cum pot fi incadrati? Alt ... (vezi toată discuția)