avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... salariati declarati cu boli profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

salariati declarati cu boli profesionale

BUNA SEARA
As dori sa adresez o intrebarea:Lucrez intr-o intreprindere privata din anul1983 si pana in prezent,si anul trecut am fost declarata cu 2 boli profesionale.As vrea sa mentionez ca nu sunt numai eu in aceasta situatie,aproximatin 50-60%,daca nu mai bine din colegii mei au fost declarati sau sunt in curs de declarare cu boala profesionala,am facut dosarele medicale pentru anul in curs si pe dosare s-a scris apt conditionat cu respectarea evitarii anumitor conditii de munca,conditii pe care angajatorul nu le poate oferii,deoarece in fabrica nu exista alte conditii,adica tot ce avem noi ca si contraindicatii,exact asta se face in procesul de productie.
In aceste conditii,conducerea fabricii a stabilit ca toti cei care avem pe dosarul medical -APT CONDITIONAT- sa fim disponibilizati in cursul lunii martie.
Intrebarea mea este,daca am lucrat peste 30 de ani in acea fabrica,ne-am imbolnavit acolo,avem varsta trecuta de 50 de ani,mai avem putin si putem sa iesim la pensie,deoarece am avut grupa1 de munca pana in 2001,cine ne va mai angaja pe noi cu boala profesionala...si in acesta caz v-as ruga respectuos sa-mi spuneti daca s-ar intampla acest lucru,daca am avea sanse de castig de cauza in instanta.
VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:34, 28 Februarie 2015
Puteti sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, despre situatia existenta si despre hotararea angajatorului de disponibilizare.
Daca disponibilizarea se va face cu respectarea Codului muncii, ITM nu se va putea opune.
In schimb, ITM trebuie sa faca o ancheta asupra conditiilor de munca existente la locurile de munca/ posturile de lucru, in urma careia sa dispuna angajatorului masuri urgente si chiar oprirea activitatii firmei respective, pana la normalizarea conditiilor de munca.
Daca deschideti actiune in instanta, puteti avea castig de cauza daca angajatorul nu respecta codul muncii in cazul disponibilizarii dvs.
Daca puteti depune documente la dosarul deschis in instanta, pentru conditii de lucru precare (buletine de determinare noxe din care sa rezulte depasirea noxelor la locul de munca/ postul de lucru, PV de cercetare boli profesionale de catre DJSP, din care sa rezulte responsabilitati nominale, dosare medicale cu confirmarea starii dvs. de sanatate ca se datoreaza conditiilor de munca existente, etc.) puteti cere instantei sa aprobe daune materile si/ sau daune morale de la angajator/ persoane responsabile (cele mentionate in PV de cercetare BP).
Dosarul de pensie se poate depune daca indepliniti cumultativ 2 conditii: stadiul de cotizare si varsta. La varsta se va avea in vedere si grupa de munca cu respectarea Legii pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical dropia dropia sunt angajata de trei luni la o firma privata,cu contract de 4 ore desi programul de lucru este de la 08 la 18 cu pauze cumulate de 1 ora. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)