avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Din martie 2014 mi-a fost incredintat minorul prin ordonanta presedintiala, iar in august s-a solutionat fondul in sensul ca exercitarea autoritatii parintesti se va face impreuna, domiciliul minorului fiind la mine. Mentionez ca nu am solicitat pensie alimentara in ideea ca tatal va fi responsabil si va contribui la cresterea si intretinerea copilului, insa nu a fost asa. Vreau sa deschid un proces pentru plata pensiei alimentare. Imi da retro, de cand am obtinut ordonanta (martie 2014) sau de cand s-a terminat fondul (august 2014).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 19:55, 28 Februarie 2015
va da de cand nu a contribuit dar nu mai mult de 3 ani

unde ati cunoscut un astfel de papagal care nu are grija de propriul copil

tre sa incepeti cu plangeri penale din cauza ca nu contribuie si copilul nu are cele minime necesare

o plangere penala la doua saptamani ar fi suficient...
Veți obține pensie de la data depunerii cererii, nicidecum retroactiv pt ca nu v-a împiedicat cineva (debitorul) sa cereți (art 532) .
Abia după ce obțineți o hotărâre, daca nu plătește 3 luni cu rea credinta, ii puteți face plângere.
Puteți cu hotărârea, sa va adresați unui executor pt a-l executa silit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
minorul a avut nevoi si anterior celor 3 ani si la data cererii si ulterior...acelesi functie de veniturile parintelui dator

imprejurarea ca reprezentantul legal nu a exercitat nu inseamna ca copilul nu a tarit/crescut sau nu a avut nevoie

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
Admin, administrator
Obtineti-i dvs in instanta pensie retroactiv si apoi vedem cine bate campii.
Ca să vă lămuriți că pensia se datorează de la data cererii, așa cum corect s-a spus aici, citiți art. 532 Cod Civil:
Data de la care se datorează pensia de întreţinere
(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Claudeprofa Claudeprofa Avem o situatie: parintii sunt despartiti, nu divortati. Copilul minor sta la mama. Tatal nu participa cu bani la cresterea copilului. Daca se va incepe o ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minor DIX DIX Buna. Am o intrebare referitoare la solicitarea pensiei de intretinere(pensie alimentara minor) Minorul are 14 ani si este la mama. Parintii nu au fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv dana_1975 dana_1975 Buna ziua, se poate cere in instanta pensia alimentara retroactiv pentru un minor ? ( aprox. 10 ani ).Multumesc. (vezi toată discuția)