Din martie 2014 mi-a fost incredintat minorul prin ordonanta presedintiala, iar in august s-a solutionat fondul in sensul ca exercitarea autoritatii parintesti se va face impreuna, domiciliul minorului fiind la mine. Mentionez ca nu am solicitat pensie alimentara in ideea ca tatal va fi responsabil si va contribui la cresterea si intretinerea copilului, insa nu a fost asa. Vreau sa deschid un proces pentru plata pensiei alimentare. Imi da retro, de cand am obtinut ordonanta (martie 2014) sau de cand s-a terminat fondul (august 2014).
Multumesc.
Veți obține pensie de la data depunerii cererii, nicidecum retroactiv pt ca nu v-a împiedicat cineva (debitorul) sa cereți (art 532) .
Abia după ce obțineți o hotărâre, daca nu plătește 3 luni cu rea credinta, ii puteți face plângere.
Puteți cu hotărârea, sa va adresați unui executor pt a-l executa silit.
Ca să vă lămuriți că pensia se datorează de la data cererii, așa cum corect s-a spus aici, citiți art. 532 Cod Civil:
Data de la care se datorează pensia de întreţinere
(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.