Intr-un proces penal în care inculpatul este recidivist,pedeapsa care se va pronunța în cazul său (ținând cont că și-a recunoscut fapta și a facut uz și de procedura simplificată a recunoașterii) va fi ne-apărat cu executare? Sau altfel pusă întrebarea,este conditionata pronuntarea unei pedepse cu executare in cazul unui inculpat recidivist? Ce text de lege impune unui judecator sa nu faca uz de prevederile art. 81 vechiul cod penal sau dupa caz ale art. 86 indice 1 din vechiul cod in cazul inculpatilor recidivisti? Am auzit recent o versiune conform căreia, în caz de recidivă nu se poate face aplicare art. 81 și cred totuși că este o parere eronată. Ca atare, în caz de recidiviă se poate sau nu se poate aplica 81 sau 86 indice 1 din Vechiul cod ? Va multumesc.
Pe vechiul cod, la art. 81 , una dintre condițiile acordării beneficiului suspendării executării era și aceea ca inculpatul să nu mai fi fost anterior condamnat la o pedepasă mai mare de 6 luni., sau în cazul art. 86, la închisoare mai mare de 1an. Din acest punct de vedere , dar și din alte motive, după caz, nu se poate acorda suspendarea executării pedepsei .Dacă totuși prima pedeapsă a avut o durată infrerioară celei prevăzute de lege, ar fi posibil, ținând cont și de particularitățile speței.
Particularitatile spetei nu pledeaza deloc in favoarea sa. A fost condamnat anterior (acum 27 de ani) pentru o infractiune de omor (la 15 ani de inchisoare). Noua infractiune e conducere pe drumurile publice cu alcoolemie peste limita legal admisa, si a fost savarsita in 2011, deci nefiind reabilitat, desi mai era putin pana la reabilitare. In atare conditii, va intreb daca prin prisma Noului Cod are vreo sansa la vreuna dintre institutiile suspendarii. Curios este ca el la acest din urma proces, la fond si-a luat doar 1 an si 2 luni cu executare.
Concluzia este ca in caz de recidiva, atata vreme cat pedeapsa anterioara a fost mai mare de 6 luni si nu a operat reabilitarea, nu poate beneficia de suspendare nici sub imperiul 81 nici sub imperium 86 indiice 1, ca atare inculpatul va fi condamnat cu executare?!
Si mai am o intrebare tot in acest context> literele de la articolele 81 si 86 indice 1 din vechiul cod trebuie indeplinite in mod CUMULATIV ? Va multumesc
Antecedente penale
leona777
Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)