avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere

Asociatie de proprietari a inchiriat un spatiu unei firme pentru a amplasa un cabinet stradal, cca un metru patrat, spatiu e pe proprietate comuna si banii vor fi cheltuiti pntru reparatii si imbunatatiri aduse proprietatii comune, as dori sa va intreb, ce trebuie sa platim la finante, si cum sa intocmesc o factura pentru aceasta chirie,nu am facut factura pana acum , si va rog sa ma ajutati cu raspunsuri, va multumesc anticipat, va rog sa-mi raspundeti pe adresa de email aurora_o2003@yahoo.com.
Intrebare: Care este tratamentul fiscal aplicabil veniturilor realizate de asociatiile de proprietari din închirierea spaţiilor deţinute de asociaţie?
Raspuns ANAF:
Potrivit prevederilor art. 15, alin. (1) lit h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata impozitului pe profit asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune.
Conform prevederilor pct. 6 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 44/2004, veniturile obţinute din activităţi economice de către contribuabilii prevăzuţi la art. 15 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal şi care sunt utilizate în alte scopuri decât cele expres menţionate la literele respective se supun impozitării cu cota prevăzută la art. 17 din Codul fiscal. În vederea stabilirii bazei impozabile, din veniturile obţinute se scad cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri.
În consecinţă, având în vedere prevederile legale menţionate mai sus, sumele reprezentând închirierea spaţiilor deţinute de asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi de asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit legii, aflate în conturile acestora, sunt exceptate de la plata impozitului pe profit, dacă aceste sume sunt utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei căldurii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, şi în anii următori anului în care acestea au fost înregistrate.
Baza legala:
Legea nr 571 / 2003 articolul 15
Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul pct. 6, art. 15
Sursa: ANAFI – Speta publicata la data 30.07.2013
Referitor la: Codul fiscal Domeniu: 2 Impozitul pe profit Subdomeniu: 02 Calculul profitului impozabil

[ link extern ]
multumesc de raspuns, dar mai am o dilema cum fac o factura pentru chirie.?
Cum adica? Faceti o factura simpla cu antet, furnizor si beneficiar, fara TVA, si cu 3-4 coloane acolo, cu suma respectiva, pe care notati si numarul si data contractului in baza caruia facturati. Ceva simplu.
Cumparati un facturier simplu fara TVA, oricum aveti nevoie de un facturier.
Sa recapitulam, cu ingaduinta dumneavoastra.
Pentru veniturile realizate de asociatie din exploatarea proprietatii comune (chirii boxe, chirii banere, chirii holuri, chirii terase...) asociatia nu plateste nici un fel de impozit.
Inchirierea se face in baza unui contract de inchiriere cu date, clauze, termene s.a..m.d.
Incasarea chiriei de catre asociatie se poate face numai pe baza de chitanta ori pe baza de chitanta si factura la solicitarea chiriasului.
Asa cum s-a mai spus, cumparati un facturier de la librarie, numerotati, completati cu datele asociatiei, datele chiriasului, termen de plata, explicatii, suma de plata lunara, numarul de luni, suma totala de plata daca plateste pe mai multe luni odata, semnatura de intocmire, semnatura de primire... taiati chitanta si invasati banii sau indicati pe factura contul bancar al asociatiei in care sa se vireze banii de catre chirias.

Alte discuții în legătură

Multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca ... maiadorina maiadorina multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca noi am renuntat la spatiu si asociatia administreaza 18 scari , cel putin 350 ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii la asociatia de proprietari si impozitarea M. Gradinaru M. Gradinaru Buna seara la toti Moderatorii, Consultantii si Utilizatorii acestui Forum! Sarut mana Doamnelor si Domnisoarelor! De curand am aflat de la un membru din ... (vezi toată discuția)
Acordarea de premii conducerii asociatiei Ionel Manolache Ionel Manolache Avem o disputa la nivelul Comitetului privind modul cum s-au efectuat cheltuieli din Fondul special ( chirii incasate pentru spatii comune si dobanzi bancare) ... (vezi toată discuția)