avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acordarea de premii conducerii Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acordarea de premii conducerii Asociatiei

Avem o disputa la nivelul Comitetului privind modul cum s-au efectuat cheltuieli din Fondul special ( chirii incasate pentru spatii comune si dobanzi bancare) . Noul comitet a constat ca vechea administratie a acordat mai multi ani premii cuprinse intre 500 si 1000 lei/an membrilor comitetului, administratorului ,cenzorului si personalului de serviciu, fara a retine nici un fel de impozit.
Care este interpretarea corecta a art.13 din Legea 230/2007 ?
Au procedat corect tinand cont ca la fisc nu a fost declarat contractul de inchiriere si nu s-a platit nici un impozit pentru veniturile obtinute ?
Da, e corect.
Veniturile asociatiei nu se impoziteaza, iar daca premierile se realizeaza din aceste fonduri, de asemenea nu se declara si deci nu se impoziteaza.
Cred ca este corect si daca toate aceste premieri au fost aprobate de catre adunarea generala prin bugetul anual de venituri si cheltuieli. In blocul nostru erau astfel de premieri din fondul de penalizari si nu stia nimeni ca s-au acordat, totul se facea pe ascuns. Prin lege, stiu ca pot fi premiate doar persoanele care au incheiate contracte individuale de munca.
Poate fi premiata orice persoana care munceste pentru asociatie.
De ce s-ar face discriminare?
Veniturile realizate de asociatia de proprietari nu sunt impozabile
Pe cale de consecinta nici platile realizate din sumele realizate de asociatia de proprietari nu sunt supuse impozitarii
Nu exista dispozitie ijn vigoare care sa interzica premierea celor care presteaza activitati/responsabilitati in baza unui contract de mandat
Nelman a scris:
Noul comitet a constat ca vechea administratie a acordat mai multi ani premii cuprinse intre 500 si 1000 lei/an membrilor comitetului, administratorului ,cenzorului si personalului de serviciu, fara a retine nici un fel de impozit.

Acordarea oricaror avantaje materiale de catre o persoana juridica (premii in acest caz) catre persoanele fizice cu care colaboreaza (pe orice baza: contract individual de munca, mandat, contract civil, conventie...) se supun impozitarii. Aceste premii trebuiau impozitate si virat impozitul la bugetul statului odata cu celelalte impozite si contrubutii aferente veniturilor salariale sau asimilate acestora.
Acum daca noul comitet a constatat, sa o lase asa ca nu saraceste bugetul statului din doi firfirei de la o asociatie dar pe viitor sa impoziteze aceste sume.
Care este interpretarea corecta a art.13 din Legea 230/2007 ?
Au procedat corect tinand cont ca la fisc nu a fost declarat contractul de inchiriere si nu s-a platit nici un impozit pentru veniturile obtinute ?

Sa ne lamurim citand articolul:
Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor.

Ca aceste venituri apartin asociatiei cred ca este clar si nu contesta nimeni.
Poate a doua propozitie sa va creeze probleme.
Fond special este denumit generic asa, dar noi putem avea fond din chirii, fond din publicitate, fond din sponsorizari... toate aceste sume putand sa le mai denumim si "venituri din alte surse". Aceste venituri se folosesc de asociatie asa cum spune legea pentru reparatii si investitii.
Ca nu se dau proprietarilor, nu se dau, adica nu se dau "bani in mana" dar li se pot repartiza proportional cu cota indiviza, in fondul de reparatii. Si nu se impoziteaza nimic pentru ca proprietarul nu incaseaza nimic iar fondul de rreparatii nu se impoziteaza.
La fisc nu se declara contractele intocmite de asociatie pentru inchirierea unor spatii comune. Acestea raman la asociatie si la chirias. Pe baza acestora se repartizeaza sumele pe lista de plata (pentru chiriasii ce sunt membri ai asociatiei) ori se intocmesc facturi pentru chiriasii din afara asociatiei.
Asadar, nu se platesc impozite la buget pentru banii incasati de asociatie "din alte surse", sau "alte venituri" daca-i foloseste asociatia pentru reparatii si investitii asa cum spune legea.

Ca sa nu aveti intrebari de la o eventuala verificare din partea fiscului, bine este ca la finalul primului semestru si-apoi la sfarsitul anului sa virati aceste sume din "fondul special" in fondul de reparatii. Fondul special ramane cu sold zero iar zero inmultit cu orice procent rezulta impozit zero. Iar sumele din fondul de reparatii nu se impoziteaza.

Alte discuții în legătură

Vechi contract inchiriere- este legal?? ContSters268673 ContSters268673 Buna ziua, Suntem asociatie de proprieteri... bloc... La parterul blocului, linga scara de intrare in bloc avem un spatiu de 14 mp pe care l-am inchiriat in ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii la asociatia de proprietari si impozitarea M. Gradinaru M. Gradinaru Buna seara la toti Moderatorii, Consultantii si Utilizatorii acestui Forum! Sarut mana Doamnelor si Domnisoarelor! De curand am aflat de la un membru din ... (vezi toată discuția)
Verificare cont omul70 omul70 In urma unui contract de inchiriere a unei terase de bloc proprietarii de pe acea scara primesc intru-n cont deschis pe numele unui proprietar din scara o suma ... (vezi toată discuția)