Avem o disputa la nivelul Comitetului privind modul cum s-au efectuat cheltuieli din Fondul special ( chirii incasate pentru spatii comune si dobanzi bancare) . Noul comitet a constat ca vechea administratie a acordat mai multi ani premii cuprinse intre 500 si 1000 lei/an membrilor comitetului, administratorului ,cenzorului si personalului de serviciu, fara a retine nici un fel de impozit.
Care este interpretarea corecta a art.13 din Legea 230/2007 ?
Au procedat corect tinand cont ca la fisc nu a fost declarat contractul de inchiriere si nu s-a platit nici un impozit pentru veniturile obtinute ?
Orice sume de bani de natura salariala se impoziteaza. A nu se face confuzie intre faptul ca alimentarea unui fond din chirii este scutita de impozit si, pe de alta plata, acordarea unor prime care sunt de natura salariala si se impoziteaza.
In orice registru ale fondurilor aveti rubrica de descrierea operatiunii, intrari, rubrica de iesiri si rubrica de sold.
In registrul fondului special scrieti pe un rand - transfer in fondul de reparatii, suma (iesiri) si soldul ramas.
In registrul fondului de reparatii scrieti pe un rand - transfer din fondul special, suma (intrari) si soldul rezultat.
Premierea o puteti face direct din fondul special, scriind pe un rand la descrierea operatiunii - premiere cu ocazia ....., scadeti suma totala pe rubrica iesiri si soldul rezultat.
Suma trebuie sa fie egala cu cea din statul de premiere care se face similar cu cel de salarii sau se adauga pur si simplu randuri specifice pentru aceste premieri la statul de salarii.
Premierile se completeaza cu aceasta ocazie si in luna respectiva in D.112 cu grija pentru suplimentarea sumei la impozit si cu suplimentarea venitului brut la persoanele deja existente in mod normal in D.112 sau cu adaugarea de noi persoane, daca e cazul.
Comment
Opinia expusa de mine mai sus dateaza din anul 2012. Intre timp m-am convins ca e mai bine pentru toata lumea sa procedam prin declararea acestor premieri la ANAF si sa platim ce e de plata ca impozit si contributii, motiv pentru care am scris si aceasta noua interventie a mea.