Salut!
Va cer ajutorul in rezolvarea acestei spete de an 2, din cartea dlui. Florin Ciutacu:
Obligatia proprietarului care inchiriaza farmacia sa altei persoane, constand numai in indatorirea de a pune la dispozitia locatarului fondul de comert al farmaciei impreuna cu autorizatia este o obligatie de a da, iar nu de a face.
a)daca s-ar admite ca obligatia de transmitere a folosintei bunului este de a da (ca in cazul de mai sus) s-ar putea sustine ca in caz de pieire a lucrului inchiriat prin caz fortuit fie inainte, fie dupa predarea lucrului, riscul va fi suportat de locatar, asa incat in pofida pieirii lucrului locatarul sa fie obligat sa plateasca chiria?
b)care sunt consecintele calificarii in ceea ce priveste suportarea riscului contractului si care este solutia cea mai bine fundamentata juridic?
c)obligatia debitorului de a transmite uzul sau posesiunea bunului este o obligatie de a da sau de a face?
d)dar obligatia de transmitere a proprietatii bunului?
Multumesc celor care vor raspunde!
obligatia locatorului este o obligatie de a face , nu de a da. Ca atare, riscul pieirii bunului va fi suportat de locator, deoarece locatarul nu dobandeste proprietatea lucrului , ca in cazul unei vanzari-cumparari unde cumparatorul suporta riscul ( res perit domino,principiul care leaga riscurile de proprietate) , ci doar detentia precara a lucrului.
Obligatia debitorului de a transmite posesiunea sau uzul bunului este o obligatie de a face , pe cand obligatia de a transmite proprietatea lucrului este o obligatie de a da.
Nu este o obligatie de a da , intrucat nu se transmite insasi proprietatea lucrului, astfel incat uzuarul nu se bucura de toate trei atributele dreptului de proprietate, respectiv el nu are dreptul de dispozitie, avand doar posesia si folosinta bunului .
DREPTUL DE UZ - este acel drept real principal, dezmembramant al dreptului de proprietate, care confera titularului sau atributele de posesie si folosinta asupra unui bun aflat in proprietatea altuia, dar numai in limitele necesare satisfacerii trebuintelor lui si ale familiei sale. Titularul dreptului de uz poate fi numai o persoana fizica. Dreptul de uz are un caracter strict personal, adica uzuarul nu poate instraina beneficiul sau emolumentul dreptului sau.
Uzufruct
cornelia1605
buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct
bogdamn
Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da.
Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las ... (vezi toată discuția)