avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot primi somaj lucrand in strainatate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot primi somaj lucrand in strainatate?

Buna ziua

Sotul meu a lucrat pt o companie austrica timp de doi ani in Romania, fiind contribuabil aici apoi, expirand contractul i s-a oferit de o firma subcontractoare( ale aceleiasi firme pt care a lucrat in Romania)un contract in Africa dar contributiile fiind platite in Austria.Acum dupa 8 luni de munca in Africa aceasta firma vrea sa aduca un austriac in locul lui iar cu el nu se stie ce se v-a intampla.Daca nu ii fac o alta propunere decenta si isi da demisia,poate lua somaj?. Cum poate proceda?




Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:56, 4 Martie 2015
C.i.m. l-a semnat cu un angajator strain sau din tara?
Angajator strain.
In acest sens, trebuie vazuta legislatia din tara respectiva.

De unde era angajatorul strain?
Din Austria.Contractul in primii ani pe care i-a lucrat pt aceasta firma,a fost facut in Romania.Din august 2014 a fost semnat cu aceasta firma subcontractoare in Austria un alt contract pt ca cel din Romania se termina in ianuarie 2015
Prestatiile principale ale asigurarii de somaj sunt alocatia de somaj si alocatia de ajutor. Aceste prestatii ca toate celelalte legate de o situatie de somaj si de ajutor pentru reintegrarea in viata profesionala, sunt acordate de serviciul public de ocupare austriac (Arbeitsmarktservice Österreich – AMS).

Ø Alocatia de somaj este acordata cu conditia exercitarii unei activitati timp de cel putin:
- 26 saptamani in ultimele 12 luni (pentru persoanele pana in 25 ani);
- 52 saptamani in ultimii 2 ani (pentru persoanele care o solicita pentru prima data si care au peste 25 ani) ;
- 28 saptamani in cursul anului precedent (pentru persoanele care au mai primit aceasta alocatie);

Ø Daca sunteti cetatean UE/SEE, elvetian sau al unei tari terte, aceste perioade vor fi luate in considerare pentru calculul termenului de asteptare si determinarea duratei de primire a alocatiei, atata timp cat ati avut o activitate supusa asigurarii obligatorii de somaj pentru cel putin o zi in Austria inainte de introducerea cererii dvs. Aveti, in plus, posibilitatea de a locui temporar in Austria, timp de 3 luni maximum, in scopul cautarii unui loc de munca si de a vi se face transferul alocatiei de somaj acordata de tara de origine. Pentru acest lucru trebuie sa aveti formularele E 301, 302, 303 completate de serviciile publice de munca din tara dv. si sa va prezentati la serviciul public de munca/ocupare (AMS) in cel mult 7 zile de la intrarea pe teritoriul austriac.

Ø Cuantumul alocatiei de somaj: suma de baza corespunde unei rate de 55% din venitul zilnic net calculat, calculul venitului net facandu-se pe baza remuneratiei pe un an calendaristic. Anul calendaristic penultim serveste ca perioada de referinta daca cererea s-a introdus inainte de 30 iunie; daca cererea s-a introdus dupa aceasta data, calculele se fac pe baza anului calendaristic precedent. Daca nu este inca disponibila baza anuala de referinta, se ia in considerare venitul brut din ultimele sase luni (inclusiv prime speciale prorata, cum ar fi prime de concediu, gratificatii de sarbatori) care serveste ca referinta. Un supliment pentru cheltuieli familiale este acordat numai pentru membrii de familie care traiesc in Austria. Alocatia de somaj poate fi primita numai timp de maximum 20 saptamani (persoanele in varsta care au lucrat timp indelungat si care sunt incluse intr-o schema de reintegrare in munca - Arbeitsstiftung, pot primi alocatia de somaj timp de 3 pana la 4 ani).

Ø Pentru a fi valabila, cererea pentru alocatia de somaj trebuie facuta personal la biroul regional de serviciu public austriac (AMS) din arondismentul unde se gaseste domiciliul dvs. De indata ce sunteti somer adresati-va cat mai repede posibil biroului competent de care depindeti, caci o plata retroactiva a alocatiei de somaj, nu este posibila.

Ø Pentru a va depune cererea aveti nevoie de urmatoarele documente: declaratia de resedinta (Meldezettel), cardul de identitate, formularul numit Arbeitsbescheinigung care contine toate informatiile referitoare la durata muncii dvs., motivul incetarii lucrului, dreptul la concedii restante etc. precum si daca aveti copii in intretinere, documentele lor de nastere.

Ø Mai multe informatii pot fi obtinute de la agentia de ocupare regionala competenta.

Ø Alocatia de sprijin/ajutor: daca v-ati epuizat dreptul la alocatia de somaj sau la alocatia de intretinere a copilului/alocatia parentala de educatie si sunteti inca in cautare de lucru, aveti dreptul la o alocatie de sprijin, in cazul in care sunteti intr-o situatie precara. Acest drept este, totusi, conditionat de a fi la dispozitia serviciilor de plasare si mai ales apt de munca, dispus sa munceasca si intrat in somaj.

Ø Cuantumul alocatiei de sprijin este de 92% pana la 95% din alocatia de somaj.

Ø Alocatia de sprijin este o alocatie care nu este in totalitate fondata pe principiul asigurarii. Exista, de asemenea, dispozitii care au in vedere venitul partenerului (concubin) ca si venitul solicitantului, pentru calculul alocatiei de sprijin.

Ø Daca nu va prezentati la biroul AMS, atunci cand sunteti invitat acolo sau nu declarati schimbarile intervenite in situatia dvs., riscati o suspendare a alocatiei de somaj/de sprijin.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Bună ziua , locuiesc în austria și sunt pensionară limita ... jasminne jasminne Bună ziua , locuiesc în Austria și sunt pensionară limita de vârstă din România , acum lucrez și la data de 1 nov 2024 aș împlini vârsta de ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract munca torehon torehon Sotul meu a fost angajat in august 2014 de o firma subcontractoare din Austria si distribuit la firma \\\'\\\'.........\\\'\\\'ca supervizor.El a fost angajat ... (vezi toată discuția)
Legislatie in austria pneu expert pneu expert Am lucrat in Austria anul acesta 8 saptamani din 23 august ca ingrijitoare batrani la domiciliu 24 ore din 24 si am incheiat contractul de munca direct cu ... (vezi toată discuția)