avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Posibilitate incetare contract individual de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Posibilitate incetare contract individual de munca prin acordul partilor pe perioada concediului de maternitate.

Buna.
Legislatia permite incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor in timpul concediului de maternitate?
Subliniez, nu intra in discutie concedierea - care nu este posibila.... E vorba de existenta posibilitatii de incetare CIM prin acordul partilor. Daca este posibila in ce conditii poate opera incetarea CIM prin acordul partilor?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 3 Martie 2015
Iata ce scrie Codul Muncii:

Art. 50
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
a) concediu de maternitate;

Singura modalitate ar fi DEMISIA, DAR:

Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Asta inseamna ca automat, indiferent de situatie, pe perioada in care CCM este SUSPENDAT, NU se poate opera incheierea acestuia in nici una din situatii posibile (concediere sau demisie)...

Cam asa reiese din lege.


Atentie! nu sunt expert in domeniu, asa ca raspunsul poate fi tratat ca atare!
Singura modalitate nu este demisia . Prin urmare, puteti solicita incetarea c.i.m. si cu acordul partilor.- art.55 lit.b C.mun.

In acest caz, veti depune la angajator o cerere prin care solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor, in baza art.55 lit.b C.mun., incepand cu data de ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim girbeaelena girbeaelena Este posibil ca CIM - ul sa fii incetat cu data de 29.11. 2013 in conditiile in care mi-am dat demisia cu acordul partilor conf. art. 55 lit. B in data de ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ataela1 ataela1 Buna ziua,am un angajat care vrea sa si dea demisia la zi\\"\\" dupa cum se exprima el. In CIM este prevazuta o perioada de preaviz de 20 zile. Cum procedez ... (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)