Bunica mea a decedat in anul 2008 si a lasat prin testament ca toata mosterirea sa revina in cote aproximativ egale celor doi nepoti si celor doi fi.
Nici unul dintre mostenitori nu intreprins vreun act juridic de acceptare sau neacceptare a succesiunii.
Unul din fi ar vrea sa nu se tina cont de testament si sa se imparta toata succesiunea doar intre cei 2 fi.
Se poate totusi aplica testamentul si mostenirea sa se faca pe baza acestuia? Cum putem demonstra noi (cei doi nepoti si unul din fi) ca am acceptat in mod tacit mostenirea?
Unu. In primul rand acceptarea/neacceptarea mostenirii pe cale tacita poate fi contestata doar de celelalte persoane care au vocatie la mostenire. Doi. Este mai simplu sa ne scrieti d-voastra ce s-a intamplat cu averea bunicii dupa moartea ei, din ce era compusa, cine a folosit bunurile, cum, etc. iar eu sa vad daca din ceea ce-mi scrieti exista sau nu acte de acceptare. Trei. Important! Cei patru sunt sau nu in conflict? Daca nu exista conflict e simplu.
Multumesc pentru raspuns, si revin cu mai multe detalii.
Am sa incep cu ultimul punct, dintre cei 4 mostenitori, exista un dezacord intre noi (nepotii, si tatal nostru) si unchiul nostru. Acesta vrea 50% din bunuri.
Conform testamentului averea se compune din:
- un apartament care ar trebui sa ii revina tatalui
- un teren intravilan care ar trebui sa revina celor 2 neopti
- alte terenuri intravilane si extravilane care revin tatalui nostru si unchilui nostru
In timpul vietii bunici cat si dupa moartea acesteia, tatal nostru s-a ocupat de cheltuielile legate de intretinere, inmormantare, pata impozitelor si de ingrijirea ei in ultimii ani din viata.
Dupa decesul acesteia doar unul dintre nepoti (sora mea), pe motiv ca trebuia sa plece din tara, a intocmit o procura notariala prin care il imputerniceste pe tatal meu "sa solicite eliberarea certificatelor de mostenitor".
Cum se poate imparti in acest caz averea? In prezent aceasta este administrata de noi si de unchiul nostru.
Unu. Sora este categoric mostenitor acceptant. Procura data tatalui este act de acceptare expresa a mostenirii. Doi. Daca parti din averea bunicii sunt administrate (adica folosite) atatia ani de d-voastra si de unchi eu cred ca sunteti tot mostenitori acceptanti. Trei. Asadar, bunica a lasat o avere compusa din un apartament, si cateva terenuri intravilane si extravilane, iar prin testament a dispus ca aceste imobile sa se imparta in felul urmator:
- un apartament care ar trebui sa ii revina tatalui
- un teren intravilan care ar trebui sa revina celor 2 neopti
- alte terenuri intravilane si extravilane care revin tatalui nostru si unchilui nostru Patru. Bunica putea sa dispuna cu titlu gratuit doar de 1/2 din avere, restul mostenirii constituindu-se ca rezerva in favoarea celor doi fii care in virtutea principiului proximitatii gradului de rudenie ii indeparteaza de la mostenire pe cei doi nepoti. Asadar, cei doi nepoti (ca si cei doi fii) impreuna pot primii prin testament cel mult 1/2 din averea bunicii iar restul averii se imparte conform regulilor devolutiunii legale. Cinci. Fara a sti care este valoarea intregii averi si care est evaloarea fiecarui bun e imposibil de stiut daca bunica a incalcat sau nu rezerva succesorala a unchiului si daca testamentul este sau nu supus reductiunii.