Buna ziua!
Voi incerca sa fiu scurt.
In anul 2001, a murit tata. Sotia supravietuitoare(mama mea vitrega), a deschis succesiunea cerandu-si dreptul asupra apartamentului care era proprietatea tatalui meu. am impartit acel apartament si totul s-a terminat.
Intre timp, fratii tatalui meu au facut o succesiune pentru bunica paterna, pentru niste terenuri si casa parinteasca, unde tata detine cota de 1/5. Mentionez ca titlul de proprietate pentru terenuri a fost eliberat in 2009.
Intrebarea mea este daca mama mea vitrega mai trebuie sa ia parte la a doua succesiune pe care trebuie sa o deschid pentru a-mi mosteni tatal?
Daca bunica a decedat inaintea tatalui dumneavoastra, atunci veti veni la mostenire impreuna cu mama vitrega.
Daca bunica a decedat in urma tatalui dumneavoastra, veti fi singur la mostenire, bineinteles pe cota care i-ar fi revenit tatalui dumneavoastra.
Daca bunica a decedat inaintea tatalui Dvs., iar dupa tatal Dvs. s-a facut deja intr-un fel, mostenirea, trebuie respectat de fiecare data cand se va face mostenire dupa tatal Dvs. (indiferent ce bunuri vor fi in masa succesorala) tot asa ca si prima data. Succesiunile ce urmeaza vor fi suplimentare, si trebuie respectati mostenitorii din primul certificat de mostenitor. Asta daca nu vor sa dezbata totul prin instanta si sa conteste dreptul sotiei supravieuitoare la mostenire.
Asa cum s-a mai scris, daca bunica a murit dupa tatal Dvs., numai copii tatalui Dvs. vin la mostenire, in calitate directa de nepoti.