Am obtinut un certificat de mostenitor cu partaj succesoral, iar notarul care a derulat procedura mi-a spus ca nu poate cere intabularea dreptului meu de proprietate asupra imobilului pe care l-am dobandit in proprietate exclusiva (o casa batraneasca cu terenul din jurul curtii) pana cand nu ii aduc un certificat fiscal.
Precizez ca suscesiunea s-a dezbatut in Onesti (Bacau), imobilul pe care l-am dobandit este intr-un sat din apropriere, iar intabularea dreptului de proprietate am inteles ca trebuie facuta in orasul Bacau. Iar eu locuiesc in Bucuresti ...
Eu am obtinut certificatul fiscal de la primaria comunei unde e situat imobilul, la 14 zile dupa obtinerea certificatului de mostenitor, dar ar trebui sa gasesc o modalitate de a i-l trimite notarului.
Este adevarat ca notarul nu poate cere intabularea pana cand nu ii trimit certificatul fiscal? Exista un termen in care trebuie ceruta intabularea? Cum afecteaza neintabularea dreptul meu de proprietate asupra imobilului dobandit (casa bunicilor)? Pot eu sa cer intabularea in locul notarului (initial acesta ma pusese sa declar ca voi face eu intabularea).
Multumesc. totusi mai multi notari mi-au spus ca notarul este obligat sa faca intabularea si ca exista si un sistem electronic notarial prin care se transmit documentele necesare intabularii.
Intabularea o puteți face și d-voastră, când doriți. Atenție, pentru a nu fi respinsă cererea de întabulare la OCPI, trebuie să prezentați și actul de proprietate al bunicii, Acesta este actul doveditor al dreptului de proprietate în patrimoniul bunicii. Certificatul de moștenitor este un act constatator fiind doar o dovadă a succesiunii.
Mostenire teren
wolfyman
Buna ziua.
Tata a mostenit un teren (cu o casa batraneasca) de la mama lui iar mama lui il mostenise de la mama ei. Actul de mostenire vechi al bunicii spune ... (vezi toată discuția)