avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt insarcinata si angajatorul imi cere demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt insarcinata si angajatorul imi cere demisia

Buna ziua!
Am o problema si va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Sunt angajata cu CTR de munca pe perioada nedeterminata insa de cand am ramas insarcinata (martie 2009) au inceput problemele. In primele 2 luni de sarcina am fost progr intreg la munca desi nu e tocmai usor si lipsit de stres ceea ce fac. La 9 sapt de sarcina m-am internat din cauza unor probleme.Am stat in concediu aproxim o luna dupa care m-am intors la munca (desi eram in iminenta de avort). Dupa alte 10 zile de mers la munca mi s-a facut iar rau si amf ost nevoita sa ma internez iar. Mi-au dat concediu din nou pt ca nu am voie sa fac efort. Acum m-am trezit ca angajatorul ma pune sa scriu o declaratie pe propria raspundere ca in urmatorii 2 ani (perioada de sarcina + cea de crestere a copilulul) nu ma voi mai intoarce la munca... E legal ceea ce ma pune sa fac?!? El insista ca e legal, ba mai mult ca daca nu dau declaratia asta nu-si pot angaja alt om in locul meu... Imi mai motiveaza ca lor nu le convine sa ma prezint o sapt la munca si apoi sa stau in 3 sapt in concediu. Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo lege care prevede acest lucru.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Onose Lucica , utilizator 20:58, 17 Iunie 2009
1. Nu dati nici o declaratie si nici o demisie! Codul muncii interzice concedierea in perioada graviditatii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

2. Dati-mi o adresa de e-mail sa va trimit OUG 96/2003 cu privire la protectia maternitatii la locul de munca, sa vedeti ce drepturi si obligatii aveti si dvs. si angajatorul.
3. Instiintati pe angajator in scris ca sunteti insarcinat si anexati si o adeverinta de la medicul de familie. O sa vedeti mai multe in OUG.
Imi puteti scrie pe lucica.onose@yahoo.com.
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum procedez pt concediu bebe2 roxana3l3na roxana3l3na Buna ziua! Am un copil de 1 an si 5 luni si sunt in concediu crestere copil pana la 17.04. 2016 (2 ani). Atunci cand am ramas insarcinata cei une lucram au ... (vezi toată discuția)
Somaj ContSters138896 ContSters138896 BUNA ziua am multa intrebari;am lucrat la o firma 2006-2009cu8 ore am schimbat locuri de munca fara intrerupere2009 martie cu norme 4-ore.Acum patronul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical la gravide DanutSimonca DanutSimonca Buna ziua, Sotia mea este insarcinata in 11 saptamani, in 25 noiembrie expira concediul de ingrijire al primului copil, ea a mai pierdut o sarcina si ... (vezi toată discuția)