avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale

buna seara,
am si eu o intrebare: sotul meu este asociat unic si administrator al unei SRL.ce trebuie sa facem pentru a-mi cesiona partile sociale,sau,mai pe scurt sa preiau firma eu? va rog sa-mi raspundeti :sorry:
Cel mai recent răspuns: Teea , utilizator 18:02, 26 August 2010
Bosman, cesiunea partilor sociale intre soti nu este oprita.

In primul rind ca nu este vinzare de imobile sau bunuri corporale, ci este cesiune de creanta.
In al doilea rind nu se aplica codul civil aici, Legea 31/1990 deroga de la regulile civile.
Este o operatiune comerciala.

Titlurile de valoarea sunt intotdeauna bunuri proprii (nu comune, chiar daca esti casatorit).
Dividendele sunt bunuri comune.

Partile sociale nu sunt bunuri comune, ci proprii.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
ContSters51068, utilizator
albertokurtyan a scris:

In primul rind ca nu este vinzare de imobile sau bunuri corporale, ci este cesiune de creanta.
In al doilea rind nu se aplica codul civil aici, Legea 31/1990 deroga de la regulile civile.
Este o operatiune comerciala.

In al treilea rind, poate fi cu titlu gratuit, caz in care e donatie.

Titlurile de valoarea sunt intotdeauna bunuri proprii (nu comune, chiar daca esti casatorit).
Dividendele sunt bunuri comune.

Partile sociale nu sunt bunuri comune, ci proprii.

Alberto Kurtyan

Alberto, nu este chiar asa. Uite ce zice Inalta :

Contract de cesiune de părţi sociale încheiat între soţi (ÎCCJ, sec. com, dec. nr. 1367/08.04.2008).

Interdicţia de vânzare între soţi prevăzută expres în art. 1307 C.civ este aplicabilă şi contractului de vânzare-cumpărare comercială, interdicţia vânzării comerciale între soţi fiind, de asemenea, menită să apere principiul revocabilităţii donaţiilor între soţi şi, totodată, să ocrotească pe moştenitorii şi creditorii soţului vânzător împotriva unor acte frauduloase ale terţilor. Cum sancţiunea vânzării între soţi este nulitatea absolută, dreptul la acţiune este imprescriptibil.
va multumesc tuturar si va doresc toate cele bune=D>
Am citit dec 1367/2008.
Ai dreptate. Asa este. Ar trebui si tribunalele sa respecte decizia ÎCCJ, sec. com, dec. nr. 1367/08.04.2008
Cesiunea intre soti e nula si imprescriptibila.

Recunosc, desi stiam de dezbatere, credeam ca a fost transat conflictul, opinie intarita si de practica unanima a tribunalelor.

Mi-e teama totusi ca decizia 1367 are efect intre parti (nefiind general obligatorie ca un RIL) si cum la noi jurisprudenta nu este izvor de drept ... tribunalele (ORC-urile) vor continua sa emita incheieri de incuviintare a vinzarilor.

Dar ai dreptate ... mi-ar placea sa fie atit de clara solutia.

Alberto Kurtyan
Am aflat ca ICCJ si-a schimbat jurisprudenta in 2010 cu privire la cesiunea de parti sociale intre soti asimiland-o unei donatii deghizate. Stie cineva ceva despre acest lucru? Daca are cineva decizia , o vreau si eu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat in firma vornicu lumi vornicu lumi buna seara,revin tot cu problema firmei sotului meu.Pentru ca este destul de incilcit procedeul de cesionare al actiunilor,va rog sa-mi spuneti ce ar ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv actualizat - cesiune parti sociale ContSters50370 ContSters50370 Buna ziua, am si eu o intrebare, daca m-ati putea ajuta v-as fi foarte recunoscatoare. Desi am cautat pe forum, nu m-am lamurit in totalitate. Sotul meu ... (vezi toată discuția)
Cumparare -vanzare actiuni ContSters168570 ContSters168570 In cazul unul srl cu doi asociati 50%, cu 50% , eu fiind unul din asociati si in acelasi timp unic administrator ii pot plati celuilalt asociat actunile cu ... (vezi toată discuția)