avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema:
intr-o asociatie de proprietari, in a 2a adunare generale s-a hotarat repartizarea cheltuielilor astfel:
- s-a semnat contract cu o firma de administrare pe 10 lei/ apartament/luna, iar suma se repartizeaza in listele de intretinere in mod egal;
-s-a semnat contract de curatenie cu o firma pe 15 lei/ apartamet /luna, iar suma se repartizeaza in liste in mod egal;
-s-a hotarat ca toate reparatiile si investitiile, deszapezirea..etc sa le achite in mod egal;
-s-a hotarat sa nu se treaca copii la intretinere pana la 14 ani.

Se pot repartiza aceste cheltuieli dupa cum hotaraste AGA? Este legal?
Se pot contesta aceste hotarari?
Va multumesc pentru raspuns!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:57, 5 Martie 2015
Neinregistrarea copiilor in varsta pana la 14 ani nu cred ca este legala. Ce fac cei care nu au copii sau au copii intre 14 si 18 ani?
Contractul intre asociatie si firma se poate face la nivel de 10 lei/apartament dar repartizarea pe cote parti se face dupa cota parte indiviza.
Firma ar trebui sa stie acest lucru.

La intretinere se trece noul nascut care sta primele 15 zile de viata acasa.
Cred ca in asociatia dumneavostra legea este optionala ...
Aveti mai jos articolul din Legea 230/2007 a acociatiilor de proprietari

Art. 26. -Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari sau este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Apreciez ca modul de calcul aferent curateniei nu este chiar in regula, in sensul ca acesta nu ar trebui sa se raporteze la nr apartamentelor.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
Francisc Gerber, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. Asociatia ( AGA) doreste sa se repartizeze in mod egal. Iar hotararile nu au fost contestate in 45 de zile,aceste hotarari au fost luate acum 7 ani. Ce putem face in cazul asta?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
rebell_rose, utilizator
Cred ca o solutie ar fi sa participati la adunarea generala si sa convingeti proprietarii sa adopte o alta hotarare prin care sa modificati situatia descrisa.
Trebuie sa aveti in vedere si contractele aflate in derulare, solicitati sa fiti informata despre aceste contracte, mai ales durata contractelor si modul de prelungire sau reziliere.

Alte discuții în legătură

Repartizarea salariului administratorului in asociatiile de proprietari Rusty Rusty Buna ziua! Cheltuielile cu salariile sau remuneratiile pentru administrator se repartizeaza, conform Legii 230 si HG 1588 din 2007, in functie de cota-parte ... (vezi toată discuția)
Calcul reparatii comune la canalizare exterioara... ftrandafir40 ftrandafir40 Buna ziua ! De curand am cumparat un apartament intr-un bloc cu 7 apartamente pe scara,si ulterior am aflat ca sunt probleme la coloana de canalizare,si ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari Elena Firu Elena Firu Buna ziua, Asociatia de locatari de care aparțin nu respecta întocmai legea in ideea ca toate cheltuielile din bloc se împart la 40 de apartamente desi ... (vezi toată discuția)