avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... inmatriculare auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

inmatriculare auto

Buna ziua
In 2013 am vandut un autoturism, iar in baza actului de vanzare cumparare am scazut-o de la primarie serviciul taxe si impozite.Persoana care a cumparat-o nu a inmatriculat-o pe numele lui, urmand un sir de vanzari,fara a fi inmatriculata pe numele cumparatorului, astfel ca la politie masina figureaza tot pe numele meu. Zilele trecute m-am trezit cu o amenda pentru lipsa rovinieta. Am platit amenda,deoarece actiune de contestare nu aveam cum sa introduc, deoarece amenda a venit pe numele fiului meu (care era trecut in certificatul de inmatriculare la rubrica utilizator) care este pecat de aproape un an in Anglia si nu exista timpul necesar pentru imputernicire.
Pentru a radia autovehiculul trebuie sa introduc actiune in justitie (altfel ma voi trezi in continuare cu amenzi, cel putin pt. rovinieta).
Cineva m-a invatat sa depun o plangere la politie, sa prezint situatia si sa solicit ca la depistarea in trafic a autoturismului sa i se retina certificatul si nr. de inmatriculare.
Intrebari:
-am procedat corect?
- are politia posibilitatea sa-i ridice certificatul cu nr de inmatriculare?
-daca nu , cum pot proceda cel mai simplu?
Mentionez ca in domeniu este un vid legislativ. In codul rutier se specifica obligativitatea cumparatorului de a inmatricula autoturismul in 30 de zile de la dobandire, dar nu prevede nici-o sanctiune, astfel ca se foloseste tactica vanzarii succesive, nu mai cumpara rovinieta ca oricum amenda nu-i vine lui, ci celui pe numele caruia este inmatriculat autoturismul.
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: dionise1957 , utilizator 16:35, 6 Martie 2015
Nu stiu de ,,smecheria" cu organele, astia nu-si fac treaba nici cand e vorba de belele mult mai mari, de pilda identificarea si imobilizarea in trafic a autovehiculelor supuse sechestrului.
Ce va pot sfatui eu este sa-l actionati in justitie pe cel caruia i-ati vandut autoturismul.
Cum sa formulati actiunea si ce capete de cerere sa contina gasiti pe net sau apelati la un avocat.
P.S. o nedumerire: e trecut copilul d-voastra la utilizator, dar la proprietar (rubrica C2 din certificatul de inmatriculare) cine e trecut?
Multumesc pt raspuns. La titular sunt trecut eu.
E prima data cand aud ca o amenda vine pe numele utilizatorului si nu pe cel al proprietarului.
In situatia data eu consider ca v-ati grabit cu plata.
Daca ati pastrat chitanta, puteti cere in instanta sa va fie restituita contravaloarea amenzii.
Avocatul va sti ce si cum sa-l intrebe pe cumparator in fata instantei pt. a dovedi ca autoturismul era in folosinta acestuia, deci va fi bun de plata.
Multumesc pt. raspuns. M-am "grabit" cu plata deoarece eram in termenul de 48 de ore si plateam doar jumatate.Nu am gasit nicaieri daca amenda trebuie sa vina pe numele proprietarului sau utilizatorului.
Totusi mi s-a parut logic:eu sunt proprietar, dar el( fiul) este utilizatorul lui, in consecinta s-a presupus ca el era la volan. Actiune de contestare a amenzii trebuie introdusa de fiul meu (care asa cum am mentionat este plecat in anglia din iunie 2014), iar eu nu am cum sa obtin procura in termenul de 15 zile in care pot introduce contestatia. Pot introduce eu contestatia in numele lui daca nu am procura?
Daca introduc actiune pentru radierea lui (in situatia in care politia nu-i opreste certificatul si nr. de inmatriculare), actualul proprietar mai poate circula cu autoturismul? Nu este considerat autoturism neinmatriculat? Ca sa-l inmatriculeze nu trebuie sa ma caute pe mine(proprietarul din certificatul de inmatriculare) sau poate sa faca inmatricularea in baza actului de vanzare-cumparare intocmit cu xxm care nu apare ca proprietar?
Vamultumesc,
Daca stiti locatia autoturismului, o solutie simpla, dar foarte eficienta: mergeti si demontati placutele de inmatriculare de pe autoturism. Nu puteti fi acuzat de nimic, dpdv legal sunteti proprietarul autoturismului.
Altele nu se elibereaza decat proprietarului. Cred ca m-ati inteles.
Daca nu puteti/nu vreti sa procedati ca mai sus, angati un avocat si mergeti in instanta.
Varianta asta e cea mai buna.
Ce puteti obtine: sa-i aduceti cumparatorului pe cap pe toti cei care au cumparat autoturismul, tot ,,lantul", sa-l obligati sa achite timbrul de mediu (daca vrea sa mai foloseasca autoturismul), sa va achite amenda de la cnadnr, sa achite cheltuielile de tot felul (inclusiv onorariul avocatului), sa indisponibilizati autoturismul...
Va garantez ca-i scoateti smecheriile din cap!
Nu va caliciti, angajati-va un avocat cu experienta.
Ca sa nu mai pierd vremea sa va explic daca putea sau nu sa vanda, legal, va dau o adresa unde puteti vizualiza o fisa de inmatriculare.
Priviti-o, studiati-o si trageti concluziile!
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara radierea din circulatie bviorelb bviorelb Va rog sa ma lamuriti asupra acestei spete. Vreau sa-mi vand masina. Cei ce vor sa o cumpere solicita sa nu o radiez de la politie, numai de la finante. ... (vezi toată discuția)
Amendă lipsă rovinietă la auto vândut în urmă cu 2 ani: cum pot rezolva această situație? Bogdan2121 Bogdan2121 Bună seara, Am o situație cu un autoturism vândut acum 2 ani în sensul ca mi-a venit amenda de rovinieta, deci noul proprietar nu a înscris-o..., dar ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)