avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Repercursiunile instrainarii unui autoturism fara radierea din circulatie

Va rog sa ma lamuriti asupra acestei spete.
Vreau sa-mi vand masina. Cei ce vor sa o cumpere solicita sa nu o radiez de la politie, numai de la finante. Primesc mai mult cu aprox. 500 Euro la pret daca nu o radiez de la politie. Daca fac contract de vanzare - cumparare, o trec pe numele noului proprietar in evidentele celor de la finante, dar nu si de la evidenta politiei rutiere, ce repercursiuni neplacute as putea avea.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.
Puteti sa va treziti intr-o buna zi ca platiti amenzile de circulatie ale persoanei care a cumparat masina. Verificati forumul "avocatnet" este plin de astfel de situatii !!!!
Solutia este OK pt. d-voastra, daca stiti sa o ,,gestionati". Intocmiti un contract de vanzare-cumparare in forma autentica (la notar), radiati autoturismul de la taxe-impozite de la primaria d-voastra. Cand ati terminat toata treaba, inclusiv v-ati numarat banii, atrageti-i atentia noului proprietar ca acel contract de vanzare-cumparare va apara de orice ,,ghidusie" ar face el ( mers fara rovigneta, amenzi de circulatie neplatite, radare la greu). D-voastra oricand puteti scoate actul de vanzare-cumparare si-l puteti prezenta la politie, la primarie, oriunde. Va citez doar un aspect :
In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
Admin, administrator
Actul de Vanzare cumparare nu trebuie sa aiba forma autentica, cel sub semnatura privata este, in ceea ce priveste efectele acelasi lucru (cel redactat la masina de scris).

Chiar daca se va merge la politie, fisc, etc., acesta nu-l va apara pe vanzator de "orice ghidusie".

Riscul pe care vanzatorul si-l asuma fara schimabrea proprietarului este de a primi la Administratia Financiara toate procesele verbale privind amenzi, in cazul rovignetei situatia se complica intrucat sumele sunt foarte mari.

Inmatricularea pe numele comparatorului este procedura prin care vanzarea este opozabila tertilor. In speta terti fiind politie, CNANDR, etc.
Doar prin inmatriculare acesti terti sunt obligati sa ia act de actulul proprietar (cumparatorul).

Singurul fapt pe care si-l asuma cumparatorul in cazul neinmatricularii la politie ij termen de 30 de zile a autovehicolului este o amenda si daca este oprit in trafic si verificat (acest lucru in practica nu se prea intampla decat extrem de rar) i se retin talonul si placutele de inmatriculare.

Radierea de la Administratia Financiara, este necesara exclusiv pentru plata impozitului pentru masina.

Inmatricularea (nu radiere, ci schimbare de proprietar) este necesara pentru a nu primi amenzi de la politie si alte autoritati, care in lipsa reinmatricularii le vor emite pe numele titularului talonului (vanzatorul).

Pentru a "sterge" acele amenzi de la fisc, trebuie sa va adresati instantei si sa faceti dovada ca aveti incheiat un contract de vanzare cumparare si ca, in culpa este vanzatorul ca nu is-a inregistrat masina la politie.
Aceasta procedura in fata instantei dureaza, si pana sa aveti o hotarare riscati sa fiti executat pentru amenzi ale cumparatorului de catre fisc.

Mai mult, daca se savarsesc infractiuni cu autoturismul ce a ramas inmatriculat pe numele dvs. (al vanzatorului), veti fi chemat sa dati declaratii si sa faceti dovada ca ati vandut autoturismul.

Recomandare:

Vindeti autoturismul prin radiere de la Financiar si inmatriculare la politie pe numele cumparatorului, renuntand la cei 500 euro.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
Cabinet de Avocat, Avocat
@avocatmogos
Ziceti multe si multe din ce ziceti se bat cap in cap. Cei ce vor citi se vor lamuri (doar unii, nu toti!). Daca doriti explicatii, va le trimit printr-un mesaj privat.
Pe mine m-a intrigat o afirmatie, va citez : ,,[...]pana sa aveti o hotarare riscati sa fiti executat pentru amenzi [...] de catre fisc."
In traducere : contest in instanta un proces verbal de contraventie in care se prevede sanctiunea cu amenda si pe perioada procesului fiscul ma executa :-/
V-as ramane indatorat daca mi-ati spune temeiul legal (lege, og, oug, etc) pe care va intemeiati afirmatia !
O observatie: situatia de mai sus este una ,,fericita", e vorba de 500 de euro, dar ce te faci cand vrei sa vinzi un autovehicul pt. care cumparatorul ar trebui sa plateasca 2/3 mii de euro ?! Nici sub aspect moral nu-i ok ! Statului hraparet i s-a ,,explicat" de catre CJUE ca si-a furat cetatenii. Spun ,,furat" pt. ca actele legislative in baza carora romanii au platit taxe de poluare/de mediu/etc s-au dovedit a fi nelegale. Ce face statul (adica ponta)? Se grabeste sa-si ceara scuze in numele guvernului si sa restituie banii, inclusiv cu dobanda, egala cu dobanda cu care-l arde pe ,,rau platnic" ? As ! Da o oug, 8/2014, prin care la art XV hotaraste ca celor ce au platit o taxa nedatorata li se vor restitui banii in 5(!!!) ani. Mai mult, daca vrea sa-si instraineze autovehiculul, cumparatorul va fi obligat sa achite el taxa (numita acum timbru). Adica tu, vanzatorul, ai ,,scapat" de la jumuleala, dar tot te ardem, de doua ori, nu o data. Iti dam banii cu taraita si ii punem celui ce ar vrea sa-ti cumpere autovehiculul o alta taxa, uite asa, sa nu-ti poti vinde in veci masina !
Si atunci sa nu-i ...?!
Citind explicatia pe de-antregul si nu trunchiata veti distinge la ce anume fac referire.
Administratia financiara nu va tine cont de vanzarea masinii ci de amenda ce trebuie sa o incaseze (pentru fisc reprezinta debit). Spuneam ca pentru fisc, contractul de vanzare cumparare nu este suficient. V-ati confruntat vreodata cu probleme la fisc?
In instanta nu veti contesta procesul verbal ci cuantumul sumei reprezentand "debit " ca plata nedatorata. Pe calea contestatiei la executare, nu puteti obtine suspendarea executarii decat cu plata unei cautiuni si fiind la dispozitia instantei aceasta insemnand "doar daca admite instanta suspendarea".
Cu alte cuvinte, in lipsa unei suspendari (care nu este de drept ca in cazul unei plangeri contraventionale) veti putea fi executat daca dosarul va fi de durata.

Faceti distinctie intre o plangere contraventionala si alte actiuni; au efecte diferite si se judeca diferit - veti intelege astfel si temeiul.

Cu privire la "cazul fericit" fiind vorba de 500 de euro, da, eu nu spun ca legea e buna, insa unde-i lege, nu-i tocmeala. Cumperi o masina si o inmatriculezi asumandu-ti plata tuturor taxelor in Romania, o inmatriculezi in alta tara, gasesti un vanzator care sa isi asume riscul ca va plati in locul tau amenda pentru rovigneta (cel putin) sau nu o mai cumperi. Cam astea sunt din pacate variantele din Romania.

Ne place ori nu, aici traim, acestea sunt legile.

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)
Respingere plangere contraventionala rovinieta previas previas Societatea a primit o amenda pentru lipsa rovinietei in anul 2011 .A facut plangere contraventionala ,intrucat autovehiculul a fost vandut cu factura in anul ... (vezi toată discuția)