avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietar

Buna ziua,sunt coproprietar cu cota 1/2 dintr-un imobil tip casa,precizez ca celalalt proprietar este plecat din tara si de 10 ani nu a contribuit la plata impozitului pe imobil,reparatii stringente ale imobilului cum ar fi:acoperis stare avansata de degradare,fatade deteriorate(casa este construita din zgura si beton si necesita o izolare mai speciala)canalizare etc.Doresc sa cumpar si partea lui de proprietate dar are pretentii exagerate pt ca investitiile mele au crescut categoric valoarea imobilului.Daca doreste sa vanda altcuiva partea lui de proprietate fara sa contribuie la investitiile facute de mine ce pot face?
Cota -parte indiviza poate fi instrainata, catre o terta persoana.

(pentru instrainarea cotei -parti, nu este necesara sistarea starii de indiviziune, in sensul partarii bunului comun, intrucat bunul nu este fractionat , in materialitatea sa.
Ceea ce este fractionat este doar cota-parte ideala , abstracta din dreptul de proprietate).

Fiecare coproprietar are un drept de proprietate exclusiv in ceea ce priveste cota -parte din dreptul de proprietate

Transmiusiunea dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea sistarii starii de indiviziune.( actiunea dedusa judecatii nu este supusa prescriptiei extinctive, poate fi promovata oricand ).

Solicitati atribuirea imobilului .( in sarcina dumneavoastra se poate stabili obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire, datorata celuilalt coproprietar ).

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren catinica catinica Detin o suprafata de teren arabil impreuna cu sora mea.Eu doresc sa-l vand,ea nu vrea.Ce posibilitate am sa vand partea mea de teren?Terenul are cadastru (vezi toată discuția)
Proprietate CristacheM CristacheM Daca partenerul meu,mi-a vandut in urma cu cativa ani jumatate din apartamentul in care loculuim(la notar,act vanzare-cumparare)si convietuirea noastra nu mai ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant andreimihai1969 andreimihai1969 Eu si fratele meu am facut succesiunea dupa decesul parintilor pe o casa si 5 ha teren agricol,eu vreau sa vind partea mea de pamant agricol se poate sa fac ... (vezi toată discuția)