avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate

Daca partenerul meu,mi-a vandut in urma cu cativa ani jumatate din apartamentul in care loculuim(la notar,act vanzare-cumparare)si convietuirea noastra nu mai poate fii posibila,ce obtiuni am?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CristacheM , utilizator 18:19, 22 Mai 2017
Sa vindeti partea dvs.altei persoane si sa va mutati,sau ,sa vinda el partea lui,evnetual daca aveti posibilitatea o puteti cumpara dvs.
Depinde ce vreți sa faceți. Doriți sa locuiți în continuare în acel imobil sau doriți sa va mutati?
Iesire din indiviziune.
Ce doriti? El ce vrea?
Faceti un partaj, preferabil incercati sa va intelegeti cumva.
Dumneavoastra sunteti coproprietar, conform titulul de proprietate.

Cotele-parti din dreptul de proprietate sunt egale.


Asadar, dumneavoastra detineti o cota de 1/2 din dreptul de proprietate, drept de proprietate fractionat.


Numai bunul nu este fractionat, in materialitatea sa.

Cota -parte din dreptul de proprietate este una ideala, abstracta, matematica, poate fi instrainata, chiar daca nu este sistata starea de indiviziune.


Starea de coproprietate poate fi incetata prin imparteala.(partajul poate avea loc in mod voluntar, la notar , ori , in cazul in care exista neintelegeri, in fata instantei de judecata).


Instanta de judecata va dispuneti sistarea starii de indiviziune, prin imparteala.


La partajare sunt avute in vedere urmatoarele criterii : cotele -parti din dreptul de proprietate, acordul partilor litigante, situatia locativa a fiecaruia, imbunatatirile realizate, in ceea ce priveste imobilul litigant, posiblitatea efectiva de imparteala in natura, prin atribuire.


Exista posibilitatea ca bunul sa ii fie atribuit prietenului dumneavoastra, dumneavoastra urmand a primi o sulta, o suma de bani, cu titlu de despagubire.


Exista si varianta instrainarii prin vanzare( etapa licitatie publice ), insa aceasta varianta este una paguboasa, intrucat pretul avansat este unul derizoriu.


Succes.


Alte discuții în legătură

Vanzare cota parte dupa divort Marcu2014 Marcu2014 Buna ziua, Am o intrebare la care sper sa gasesc raspuns. Parintii mei au divortat recent si momentan inca sunt proprietari 50%-50% pe un imobil. Nu se va ... (vezi toată discuția)
Cum se face atribuirea unui teren mostenit ? AlexGM AlexGM Avem urmatoarea speta: Doi mostenitori ( cu cote a cate 1/2 fiecare) pentru un teren cu deschiderea de 16 m si lungime de 1000m. Unul dintre ei ar dori sa-si ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren catinica catinica Detin o suprafata de teren arabil impreuna cu sora mea.Eu doresc sa-l vand,ea nu vrea.Ce posibilitate am sa vand partea mea de teren?Terenul are cadastru (vezi toată discuția)