avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sfat, va rog
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sfat, va rog

Buna ziua!

Baiatul meu de 13 ani, intr-un cantonament, de catre un coleg sau mai multi , a fost "tuns" in somn. Fapta se crede ca au facut-o unii mai mari peste 16 ani. In afara de asta i s-a furat si din mancare. Deoarece nu doresc sa privesc aceste fapte ca pe niste glume proaste doresc sa fac reclamatie si pentru aceia care fac aceste glume si la adresa antrenorului care se presupune ca raspunde de acesti copii. Va rog frumos sa-mi dati un sfat cum pot aborda corect aceasta situatie si cui ma pot adresa.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 09:28, 21 Iunie 2009
Avand varsta peste 16 ani , faptuitorii raspund penal.
In acest sens , dumneavoastra, in calitate de reprezentant legal al minorului cu varsta pana in 14 ani , aveti posibilitatea de a depune o plangere penala, la Politie , sau Parchet, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava-cu precadere daca a existat si vreo lezare in urma tunsului si a celei de furt calificat savarsit de catre doua sau mai multe persoane impreuna , totusi , pentru retinerea infractiunii, fiind necesar sa exista o paguba patrimoniala insemnata.
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va inteleg durerea de parinte al unui copil care a ajuns sa fie "bataia de joc" a colegilor lui.
Insa inainte de intreprinde orice altceva, comunicati cu antrenorul, si mai ales cu copilu d-voastra., pentru a intelege ce se intampla cu adevarat.
Puteti sa-i atrageti atentia asupra acestor lucruri antrenorului in vedrea cresterii gradului sau de supraveghere comportamentului elevilor sai si a evita aparitia eventualelor probleme grave.

Daca nu se i-au masuri in acest sens, faceti plangere la conducerea clubului sportiv, ori retrageti-l din acest grup.

Cu toate acestea, va spun ca e mai bine sa reflactati si sa va aduceti aminte de copilarie, pentru ca la un moment dat fiecare am trait o experienta similara, fara a se ajunge la consecinte grave, iar atitudinea noastra si grija fara de exces a parintilor nostri, a facut sa fim respectati tocmai de grupul, persoanele care ne considerau "bataia lor de joc".

Sportul construieste caractere puternice, dar numai daca practicantul nu este "cocolosit".

Eu asa fac cu copii mei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E adevarat ca sportul confera o structura puternica , insa trebuie sa existe si disciplina...spirit de echipa... Avand in vedere ca acest copil dormea , cu greu se putea apara... numai daca , sesizand ca exista persoane straine ce-i fac un rau , reusea , intr-un mod sau altul , sa se apare...Asa incat , in urma incidentului , daca este cu adevarat unul neplacut, ar trebui sesizat si antrenorul , care sa le aplice o "sanctiune " de vreo natura , sa le explice consecintele actiunilor lor...Si parintii copiilor ar trebui sa stie ca in aceasta situatie , gluma e de mult depasita, si sa aiba o discutie serioasa cu acestia.
Vătămarea corporală gravă
" Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii consecinţelor prevăzute la alin. 1 şi 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevăzute în alin. 3 se pedepseşte."


copilul a fost tuns, si doar atat. sa consideri asta ca vatamare corporala grava e absurd.
in prezent nici macar pierderea unor dinti ca urmare a unor lovituri nu mai este considerata slutire, intrucat prejudiciul estetic trebuie sa fie PERMANENT, iar parul o sa creasca............

in ce priveste furtul, dat fiind prejudiciul aproape inexistent, se va da,, fara doar si poate !* indice !, respectiv fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, si probabil li se va aplica o amenda.

ar trebui sa urmati sfaturile oferite de catre celalalt consilier juridic, sunt mai aproape de realitate.......

E adevarat ca ... parul creste , dar umilinta ... ramine ! Cu totii am pus mina pe o clanta murdara de pasta de dinti , sau am incaltat niste bocanci plini cu gem sau noroi... Cred ca depinde mult de ce a simtit copilul Dvs in acel moment : revolta, neputinta , umilire, poate ca s-a amuzat impreuna cu ceilalti... depinde de felul in care baiatul a "gustat" gluma ; fiind mai mic decit ceilalti cred ca trebuie sa interveniti, la antrenor in primul rind. Stiti ce idee mi-a venit : sa-i convinga antrenorul pe cei de 16 ani sa se lase "tunsi " de baiatul Dvs , sa aiba si el aceeasi senzatie ca cei care l-au tuns , si pe alta parte , si cei mari sa vada cam cum e ...

Alte discuții în legătură

Infractiunea de slutire corinuta corinuta As dori sa aflu daca mai este incriminata acesta fapta, respectiv infraciunea de slutire, daca ati putea sa/mi spuneti cadrul legislativ (vezi toată discuția)
Slutire? geo-vem geo-vem Este slutire cind o persoana este lovita in zona fetei si in urma lovituri ia-u cazut 2 dinti si sub buza ia ramas semn de 2,5cm. (vezi toată discuția)
Slutire? Tiberiuc Tiberiuc Am injurat un vecin, m-a injurat si el dar acesta m-a luat si la tranta si am cazut cu gura de asfalt. Am patru dinti frontali sparti iar din cei 4, 1 e rupt ... (vezi toată discuția)