avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Enel nu restituie garantia obligatorie la prelungirea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Enel nu restituie garantia obligatorie la prelungirea contractului

Cu ocazia prelungirii contractului ENEL (pe societate comerciala), in 2011 a trebuit sa constitui o garantie de 6700 RON. Am platit la CEC (Piata Alba Iulia) si cu recipisa m-am prezentat la ENEL (Piata Muncii). Contractul s-a prelungit iar eu am platit facturile in termen.
Acum am reziliat contractul si am solicitat restituirea garantiei. Din momentul depunerii cererii de reziliere contract, pana cand acesta a fost reziliat au trecut 2 luni. Si s-a adunat un sold facturat de 4500 RON.
Cu factura si ultima citire de contoar am mers la ENEL. Acolo am fost sfatuit sa depun o cerere prin care sa solicit compensarea sumei de 4500 din garantia de 6700. Iar diferenta urma sa o depuna ENEL in contul firmei mele.
Totul parea simplu si OK. Dar pese 15 zile am primit un e-mail prin care mi se cerea sa ma prezint la ENEL cu recipisa in original.
Foarte ciudat. Deoarece recipisa se afla la ENEL din 2011. Daca recipisa s-ar fi aflat la mine in aceeasi zi cu depunerea banilor si prezentarea recipisei i-as fi si retras. Pastrarea recipisei in original asigura ca nu am cum sa retrag banii tocmai depusi. Adica clar ca recipisa era la ENEL.
Am mai stat 2 zile la cozi incercand sa explic acestea.
Dupa ultima coada, personalul de acolo mi-a marturisit ca recipisa nu se mai gaseste. Ca s-a pierdut. Dar banii sunt in cont, si ca acum face o cerere la centrala sa imi inapoieze ce mai ramane din garantie dupa ce se opreste suma facturata.
Iar am plecat multumit de la ghiseu.
Astazi a sosit o scrisoare de la ENEL. Pe scurt suna cam asa: Va rugam sa achitati soldul de 4500 RON, ulterior urmeaza ca ENEL sa va restituie garantie de 6700 RON.
Adica ENEL recunoaste ca au banii in cont dar totusi doreste sa achit facturile integral iar ulterior sa imi restituie garantia tot integral.

Personal nu am inredere ca lucrurile vor sta tocmai asa.
Sunt convins ca daca am sa platesc facura, ENEL-ul ma va plimba ani de zile de la un ghiseu la altul fara sa restituie garantia.

Intrebare.
Are cineva idee cum se poate rezolva situatia aceasta?
Cel mai recent răspuns: Bogdan1459 , utilizator 21:49, 14 Aprilie 2015
Ati intuit bine ce vi s-ar intampla daca le-ati achita debitul de 4.500 de lei!
Contactati un avocat si mergeti asistat de acesta. Un avocat nu poate fi ,,plimbat" atat de usor, deoarece la magariile lor acesta raspunde cu articole de lege, ordonanta, etc si asta-i face pe toti mult mai inclinati spre rezolvarea problemelor ivite.
De doua zile ma suna o firma de recuperare creante. Au fost pusi de ENEL sa ma convinga sa platesc factura. :worthy:
Eu insa le-am pus la dispozitie actele din care reiese ca de fapt ENEL imi este dator cu 1800 RON.
Astazi mi-au promis ca imi va fi restituita suma.
Poate se rezolva asa, desi sunt foarte sceptic. Vedem ce va urma.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2015
Bogdan1459, utilizator
Firma de recuperare este COFACE. Ma suna aproape zilnic.
Nu inteleg de ce? Pana la urma ENEL imi datoreaza 1800 RON.

Deja caut un avocat. Solicit si despagubire pentru stress.

Ce magari. Bransamentul l-am facut pe banii mei, cam 8000 Euro, am depus garantie consumul mediu pe 3 luni. In 10 ani nu am avut nici o zi de intarziere. Cand am reziliat contractul, ENEL a propus compensarea ultimei facturi cu garantia. In lege scrie ca ENEL poate oricand sa execute garantia. Dar ENEL nu mai are garantia. Probabil un baiat destept si-a cumparat o batista de firma cu ea.

Eu am renuntat la cei 1800 RON care mi se cuveneau (diferenta garantie - factura) numai sa scap de drumuri si nervi. Oricum cei 8000 Euro investitie in bransament, acum proprietatea ENEL nu am cum sa ii mai recuperez. Adica unde a mers mia merge si suta.
Sa nu mai pun la socoteala ca in cei 10 ani de conectare, prin fluctuatiile retelei electrice ENEL mi-a distrus echipamente de sute de mii de euro.

Iar acum..., ma suna o banala firma de recuperare ca pe aia care au luat credite cu buletinul si nu le mai platesc. Cum isi permite COFACE asta sa ma deranjeze.

Caut avocat.
Doresc sa recuperez urmatoarele: 1. Garantia 6500 RON, 2. Banii investiti in bransamentul electric - 8000 EURO. 3. Aproximativ 250.000 Euro pagube prin defectarea echipamentelor de productie (sau sa repare ENEL robotii industriali prajiti de tensiunea lor). 4. O suma egala cu cifra mea de afaceri pe 18 luni, pentru ca prin defectarea echipamentelor nu am putut onora contracte si am pierdut clienti si bani. 5. Cam 1 milion de euro, despagubiri personale, pentru stat la cozi pe la ghiseele ENEL cu ocazia prelungirii anuale a contractelor si raspuns la telefoanele nesimtite ale celor de la COFACE. precum si pentru stressul cu repararea sau inlocuirea echipamentelor (inlocuire insemnand credite bancare sau leasing - adica alt stress).

Din cele de mai sus concluzia este simpla. Este mai ieftin si mai sigur sa imi produc electricitatea folosind un generator Diesel. Chiar daca ENEL are energia subventionata, iar la motorina este acciza. Daca pui ca o singura avarie la un echipament costa intre 5 si 25000 Euro. Si in trecut aveam si 3 pe an. Cata motorina cumperi de banii astia. Iar daca consideri ca folosesti 10 litri pe ora, cate ore mergi gratis, numai prin eliminarea reparatiilor la echipamente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coface si enel, in pragul disperarii.... mariabc mariabc Buna ziua, Am o situatie cu cei de la Coface, respectiv Enel: la un moment dat am locuit cu chirie intr-un complex nou, apartamentul fiind proprietate a ... (vezi toată discuția)
Probleme cu noul proprietar Mariww Mariww Buna ziua, am avut un imobil pe care l-am vândut anul trecut adică în septembrie 2017 acum mă sună de la Coface că am datorie la Enel suma 1650 de lei ... (vezi toată discuția)
Neplata facturi abonament orange ionel_craciun ionel_craciun Buna Ziua. In 2014 mi-am facut un abonament la orange in valoare de 25 de euro, perioada abonamentului fiinde pana in 2016 la finalul anului. De cateva luni ... (vezi toată discuția)