avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

un angajat isi prezinta demisia,cu sau fara preaviz,iar angajatorul nu-si da acordul,nejustificat; care este solutia pt angajat,pt a se asigura ca i se va inchide contractul de munca?
Cel mai recent răspuns: turcugabriela , utilizator 12:39, 6 Martie 2015
Codul muncii
Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Demisia asa cum am aratat mai sus,reprezinta un act unilateral de vointa.
Solicitati decizia de incetare a contractului de munca si solicitati prin cerere scrisa adeverinta de vechime.
Aceasta se elibereaza obligatoriu la cererea scrisa a salariatului la incetarea contractului de munca o singura data.
In acest caz, ar fi vorba despre o demisie cu preaviz.

C.i.m. va inceta la data expirarii termenului de preaviz.

Cand si-a depus demisia si care este termenul de preaviz mentionat in c.i.m.?
raspunsul dvs mi-a fost de un real folos,va multumesc si pt promptitudine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz rrobert rrobert Ce articol din codul muncii este aplicabil la ora actuală pentru demisia cu preaviz (vezi toată discuția)
Ce-i de fãcut??? Lylyca Lylyca Am avut contract de muncă pe durată nedeterminată la o societate comercială. S-a dorit inlăturarea mea și am fost pusă in fața unei cereri de ... (vezi toată discuția)
Demisie 24 ore tundecsaba tundecsaba Cand pot sa depun o demisie cu 24 de ore? Exista asa ceva? (vezi toată discuția)