avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba la angajare

Este perioada de proba obligatorie la angajare?
Art 31 din Codul Muncii spune ca: pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă, deci nu reiese obligativitatea unui astfel de demers, insa tot in Codul Muncii, art. 17, alin(2) lit m, spune ca angajatul trebuie informat prin contractul individual de munca si asupra perioadei de proba.
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consultant resurse umane 09:24, 21 Iunie 2009
Nu este obligatoriu....codul muncii , in art 31 prevede clar: se poate, si apoi se continua "o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. "
Din acest contest, rezulta clar neobligativitatea perioadei de proba.
Perioada de proba nu este obligatorie, obligatorie este perioada de preaviz. Perioada de proba este in favoarea firmei, cea de preaviz, in favoarea angajatului.
Asa este, conform art.17 din Codul muncii trebuie precizata si perioada de proba daca ea exista. Daca nu ii acord perioada de proba, nu o specific.
Dar daca la modelul standard de contract individual de munca apare la "alte clauze" perioada de proba ca subpunct, atunci trebuie neaparat sa trec o perioada de proba?(modelul este dat de la ITM)
giacris a scris:

Dar daca la modelul standard de contract individual de munca apare la "alte clauze" perioada de proba ca subpunct, atunci trebuie neaparat sa trec o perioada de proba?(modelul este dat de la ITM)

La alte clauze, scrieti "Fara perioada de proba" si nu vor fi confuzii (am sau nu am perioada de proba la aest CIM).
Va recomand sa folositi aceasta prevedere din Codul Muncii, este benefica pentru ambele parti, pentru ca in aceasta perioada de proba, daca partile nu se plac, despartirea este simpla si placuta.
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Perioada de proba alex_blue alex_blue Buna ziua, In calitate de angajat, am dreptul sa cer la incheierea contractului individual de munca o perioada de proba? Daca da, in timpul acestei perioade ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa perioada de proba gica1 gica1 vreau sa concediez un angajat care pe data de 16.08.2011 i se termina perioada de proba de 60 zile si care nu corespunde profesional locului de munca .pot ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca Marinescu_And Marinescu_And Buna seara! As dori sa va intreb si eu 2 chestii, daca ma puteti ajuta: 1) cat este perioada de proba la angajati (functii de executie) si daca este ... (vezi toată discuția)