avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

sotul meu a decedat intr-un accident de masina la virsta de 36 ani.are 6 ani vechime pe cartea de munca dar la data decesului nu lucra. Cei doi copii minori ai mei pot beneficia de pensie de urmas si cit poate fi aceasta.? Socrul meu care este pensionar poate obtine ceva de la casa de pensii ca ajutor de inmormintare?
SECTIUNEA 5: Pensia de urmas
Art. 65
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 66
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a)pâna la vârsta de 16 ani;
b)daca îsi continua studiile într-o forma de învatamânt organizata potrivit legii, pâna la terminarea acestora, fara a depasi vârsta de 26 de ani;
c)pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 67
(1)Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2)În cazul în care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie în minus.
Art. 68
(1)Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vârsta, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
(2)Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vârsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
(la data 30-mar-2001 Art. 68, alin. (2) din capitolul IV, sectiunea 5 modificat de Art. I, punctul 29. din Ordonanta urgenta 49/2001 )
Art. 69
Sotul supravietuitor care nu îndeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
(la data 30-mar-2001 Art. 69 din capitolul IV, sectiunea 5 modificat de Art. I, punctul 30. din Ordonanta urgenta 49/2001 )
Art. 70
Sotul supravietuitor care are în îngrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii în vârsta de pâna la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pâna la data împlinirii de catre ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin.(3).
(la data 30-mar-2001 Art. 70 din capitolul IV, sectiunea 5 modificat de Art. I, punctul 31. din Ordonanta urgenta 49/2001 )
Art. 71

a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.
a) pentru un singur urmas
- 50%;
b) pentru 2 urmasi
- 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi
- 100%.
a) pentru un singur urmas
- 50%;
b) pentru 2 urmasi
- 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi
- 100%.
(la data 30-mar-2001 Art. 71, alin. (2) din capitolul IV, sectiunea 5 modificat de Art. I, punctul 32. din Ordonanta urgenta 49/2001 )(1)Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a)pensia pentru limita de vârsta aflata în plata sau la care ar fi avut dreptul, în conditiile legii, sustinatorul decedat;
b)pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul sustinatorului a survenit înaintea îndeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de vârsta si era în plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, în conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
c)pensia de serviciu aflata în plata sau la care ar fi avut dreptul în conditiile legii sustinatorul decedat, daca aceasta este mai avantajoasa decât pensia pentru limita de vârsta.
(2)Cuantumul pensiei de urmas se stabileste în conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), în functie de numarul urmasilor îndreptatiti, astfel:
a)pentru un singur urmas - 50%;
b)pentru 2 urmasi - 75%;
c)pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.
(3)În situatia prevazuta la alin. (1) lit. c) cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea procentelor prevazute la alin. (2), în functie de numarul urmasilor îndreptatiti, asupra cuantumului pensiei de serviciu.
(4)Partea din pensia de urmas stabilita în conditiile alin. (3), care depaseste nivelul pensiei de urmas calculate din pensia pentru limita de vârsta cuvenita titularului din sistemul public, se suporta din bugetul de stat.
(la data 25-iun-2002 Art. 71 din capitolul IV, sectiunea 5 modificat de Art. 1, punctul 22. din Legea 338/2002 )
Art. 72
Cuantumul pensiei de urmas, în cazul orfanilor de ambii parinti, reprezinta însumarea drepturilor de urmas, calculate dupa fiecare parinte.
Art. 73
În cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza în conformitate cu dispozitiile art. 71 alin. (2).
Art. 74
(la data 29-mai-2008 Art. 74 din capitolul IV, sectiunea 5 a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 2002/R din 29-mai-2008 )
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si îndeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Art. 75
Beneficiarii pensiei de urmas prevazuti la art. 66 lit. c) si la art. 68 alin. (1) sunt expertizati, supusi revizuirii medicale si au obligatia de a urma programele recuperatorii conform acelorasi reglementari prevazute pentru pensia de invaliditate.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce conditii si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? ContSters74189 ContSters74189 Ce conditii trebuiesc indeplinite si ce acte sunt necesare pentru o pensie de urmas? Ce persoane sunt eligibile pentru o pensie de urmas? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ioana_pacurariu ioana_pacurariu Buna ziua! Sotul meu s-a sinucis la varsta de 31 de ani, moment la care era ofiter, grad capitan. Fetitele noastre in varsta 5 si 6 ani, au dreptul la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas mai mare de 50% pentru deces din accident de munca? cataflorescu cataflorescu Vreau sa intreb daca mama mea are dreptul la o pensie de urmas mai mare de 50% din pensia tatalui meu care a decedat in urma unui accident de munca. Si mama ... (vezi toată discuția)