Vreau sa intreb daca mama mea are dreptul la o pensie de urmas mai mare de 50% din pensia tatalui meu care a decedat in urma unui accident de munca.
Si mama are depus dosarul de pensionare dar inca nu i-a venit decizia si banuim ca va avea o pensie putin mai mare decat 50% din pensia cuvenita tatalui meu.
A venit decizia pentru fratele meu care este inca student si are o pensie de urmas egala cu 50% pana la terminarea studiilor.
Potrivit dispoziţiilor art. 68, alin. (2), din Legea nr. 19/2000:
" (2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)."
În conformitate cu art. 71, alin.2, din legea mai sus menţionată:
" (2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%."
Cu alte cuvinte in cazul de fata daca avem doi urmasi(sotia si un fiu inca la studii) au dreptul impreuna la 75% din pensia cuvenita tatalui meu. Am inteles corect?
Multumesc.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie de urmas
maricela dob
sotul meu a decedat intr-un accident de masina la virsta de 36 ani.are 6 ani vechime pe cartea de munca dar la data decesului nu lucra. Cei doi copii minori ai ... (vezi toată discuția)