avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului

Buna ziua,

Situatie de fapt:
-Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva)
-Actualul sot si-a gasit un loc de munca in Germ.si vrea sa-i duca acolo
-Fostul sot se opune doar pentru faptul ca de cand au divortat "mama nu ar fi vrut sa-l lase pe copil la el", el avand drept de visita dar nu si-a exercitat acest drept decat, in media, de doua-trei ori pe an.
-Tatal copilului traieste in concubinaj si mai are doi copii.
-Tatal mamei se opune si el la plecarea copilului, ajungand pana la a deveni martor impotriva ei in procesul deschis de tatal copilului.
-Tatal copilului a deschis proces prin care cere custodie comuna si domiciliul copilului la el impotriva dorintei copilului.

Copilul doreste sa se mute in Germ. si nu vrea sa se mute la tata sub nici o forma...

In Germ.copilul incepe scoala imediat ce va ajunge, este inscris deja la primarie ca fiind cu domiciliul acolo.

Ce poate mama sa faca pentru a reusi sa plece si sa nu fie sicanata dupa aceea.., sa poata veni in tara cu copilul cand vrea ea, sa si poata iesi la fel...
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
radu67, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:52, 10 Martie 2015
Soţia dvs. are încredinţarea băiatului după vechiul Cod Civil, care nu presupunea acordul părintelui la care minorul nu era încredinţat pentru schimbarea domiciliului, deci trebuie să profite de acea hotărâre, până nu se dă sentinţa în actualul proces. Acum, conform Noului Cod de procedură civilă, hotărârea din procesul de fond e executorie, deci, dacă mâine se dă hotărârea, nu mai puteţi lua copilul cu dvs. fără acordul tatălui.
De aceea, sunteţi cam în întârziere, trebuie să vă grăbiţi.
Orice martor care este împotriva dvs. , a soţiei, nu are impact pozitiv, cu atât mai mult al propriilor părinţi, dacă părinţii doamnei au crescut copilul, e cu atât mai rău, fiindcă se merge pe continuitate, pe relaţiile de ataşament stabilite între copil şi familia extinsă.
Dar mai există şi copilul, destul de măricel, care îşi poate declara dorinţa.
Aici trebuie să gâdilaţi orgoliul bunicilor, cu promisiuni de vacanţe prelungite în Romania.
Sa presupunem ca tatal va primi tutela comuna si copilul va ramane la mama .
Va putea impiedica copilul sa mai iasa din tara, daca acesta merge in vizita?
Da.
Neapărat trebuie să ceară instanţei acum, dacă mai poate, ca în cazul admiterii cererii tatălui şi stabilirii domiciliului copilului la mama în Germania, să se suplinească acordul tatălui pe relaţia Romania-Germania.
Poliţia de frontieră cere, la ieşirea din ţară a copilului minor cu un părinte, acordul celuilalt părinte sau hotărârea judecătorească prin care exercită singur autoritatea părintească. Chiar dacă copilul are domiciliul în Germania, tot trebuie acordul celuilalt părinte, la ieşirea din Romania. Nu-i interesează că copilul nu ajunge la şcoală sau acasă la el.De aceea, este necesară suplinirea semnăturii.
Sunt sanse sa se obtina asa ceva in Romania? ma refer la suplinirea acordului tatalui pe relatia Romania-Germania...
Procentual, care ar fi sansele...?
Nu fac o ceapa degerata niste numere aratate de cineva aici sau inalta parte... aveti sanse mari daca actionati coprespunzator si sanse mici daca intarziati anumite actiuni etc. Noi nu stim nici macar care sunt probele in proces, de ce pleaca mama acum, ce job va avea, ce program va avea copilul, cine cata germana stie, ce stie copilul despre tara unde va merge, ce atasament are fata de tata dar si fata de dv...
Nu stim daca va fi scoala in lb romana, ce sanse de vizita exista etc. Nu stim de ce nu ati plecat pana acum, unde ati cerut ancheta sociala, daca a fost audiat minorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suplinire consimtamant parinte lolo0112 lolo0112 Buna ziua. Pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului, pe ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor Adnana42 Adnana42 Buna ziua! In ianuarie 2012 am divortat iar minorul mi-a fost incredintat mie. Ne aflam in strainatate iar minorul fregventeaza aici cursurile fiind unul ... (vezi toată discuția)
Bună seara.in ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un ... Ana ionela Ana ionela Bună seara.In ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un copil minor,fiind divortata am hotărârea de divort in care copilul imi este încredințat? Vă ... (vezi toată discuția)