avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Stergere cazier judiciar la terminarea perioadei de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Stergere cazier judiciar la terminarea perioadei de proba

As dori sa aflu daca o persoana care a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare si plata ca despagubiri de 7000 Euro,cu o perioada de proba de 4 ani,la sfarsitul acelei perioade,poate avea un cazier judiciar curat,in cazul in care nu plateste despagubirile de 7000 Euro?Partea care ar trebui sa primeasca despagubirile,nu a intreprins nici o actiune in instanta,pe timpul perioadei de proba de 4 ani.Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Reabilitarea va opera de drept dupa trecerea unui termen de 3 ani de la terminarea termenului de incercare.

Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."



Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Dupa doi ani si sapte luni de la ramanerea definitiva a hotararii opereaza reabilitarea.


Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.


Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.



Succes.

Pe Noul cod penal nu este necesara trecerea unui termen de 3 ani de la trecerea termenului de incercare?
Asta inseamna ca,o persoana condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare si inca 2 ani perioada de proba,poate fi reabilitat de drept dupa 7 ani de la data sentintei finale(2+2+3=7 ani)?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
:rtfm:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia inceputa aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema, intrucat o astfel de practica incalca pct.3.3 din Regulamentul de postare.
In masura in care mai aveti intrebari/nelamuriri suplimentare legate de acest subiect, aveti posibilitatea sa continuati discutia folosind optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Aveti aici raspunsurile primite, cat si o alta intrebare a dvs.legata de acest subiect.
Adi Stan a scris:

Partial adevarat, cei trei ani curg de la sfarsitul termenului de supraveghere de 2 ani, dar care se suprapune peste pedeapsa, deci după 2+3 ani se va reabilita de drept

rusadriandaniel a scris:

Va multumesc pentru raspuns.Se va putea cere reabilitarea judecatoreasca,dupa trecerea a 4 ani de la sentinta finala?(2 ani inchisoare cu suspendare si 2 ani perioada de proba).

Adi Stan a scris:

Nu. termenul de supraveghere incepe sa curga de la ramanerea definitiva, deci curge in paralel cu pdeapsa. Cand pedeapsa se considera executata, si termenul e incheiat. dupa aceea, se adauga termenul de reabilitare de 3 ani. Deci reabilitarea intervine dupa 5 ani de la ramanerea definitiva.

patrascu razvan a scris:

Daca sunteti condamnat conf. fostului C.P. si nu ati săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare de 4 ani şi nici nu se pronunţa revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei, sunteti reabilitat de drept.

rusadriandaniel a scris:

O persoana care a fost condamnata la 2 ani inchisoare cu suspendare si inca 2 ani perioada de proba,va putea cere reabilitarea judecatoreasca dupa 4 ani de la data sentintei finale?
Poate fi reabilitat de judecator dupa 4 ani de la data sentintei finale?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.


Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept pentru condamnare in 2012 bubu3gm91 bubu3gm91 in data de 2 februarie 2012 a intrat hotararea judecatoreasca definitiva in urma careia am primit 7 luni de inchisoare cu suspendare cu termen de incercare 2 ... (vezi toată discuția)
Reabilitare ContSters114196 ContSters114196 Buna ziua, As avea o intrebare. In cazul primirii unei pedepse de 1 an inchisoare in concurs cu una de 2 ani inchisoare, dar ambele suspendate conditionat la ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar AndreyAlexander AndreyAlexander În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani ... (vezi toată discuția)