avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

va rog sa-mi elucidati urmatorul caz.am divortat insa pe perioada divortului pana ca acesta sa fie pronuntzat am contractat un apartament semnand antecontractul pt avans.contractul final de vanzare cumparare l-am semnat dupa terminarea divortului si declarearea acestuia irevocabil.mentionez ca alte bunuri comune nu am avut.as dori sa stiu daca antecontractul are valoare juridica si astfel in cazul unui partaj fostul sot imi poate revendica parte din imobil chiar daca pe actul final eu apar necasatorita.
deasemenea mi-ar putea spune cineva daca conturile bancare sunt considerate bunuri comune ?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:40, 19 Iunie 2009
Atata vreme cat transferul dreptului de proprietate a avut loc ulterior momentului la care hotararea judecatoreasca de desfacere a casatoriei a ramas irevocabila nu poate fi vorba de bunuri comune ale sotilor deoarece legea vorbeste despe bunurile dobandite in timpul casatoriei.
In privinta conturilor .. ar trebui sa aveti in vedere ca acestea nu sunt decat personale .. de regula ...
Ceea ce intereseaza este suma de bani iar nu titularul contului. Respectiv cine este proprietarul sumei de bani. SI aici urmam regimul comun al casatoriei. Depinde daca suma de bani este proprie sau comuna sotilor.
SUMELE DE BANI DIN CONTURI SUNT BUNURI COMUNE,apartamentul in mod sigur nu intra la masa partajabila.
Nu toate sumele de bani obtinute in timpul casatoriei sunt comune.
avena a scris:

va rog sa-mi elucidati urmatorul caz.am divortat insa pe perioada divortului pana ca acesta sa fie pronuntzat am contractat un apartament semnand antecontractul pt avans.contractul final de vanzare cumparare l-am semnat dupa terminarea divortului si declarearea acestuia irevocabil.mentionez ca alte bunuri comune nu am avut.as dori sa stiu daca antecontractul are valoare juridica si astfel in cazul unui partaj fostul sot imi poate revendica parte din imobil chiar daca pe actul final eu apar necasatorita.
deasemenea mi-ar putea spune cineva daca conturile bancare sunt considerate bunuri comune ?
va multumesc anticipat

Apartamentul este bun propriu,el fiind fobandit efectiv dupa divort.In privinta conturilor acestea pot fi bunuri comune,pana la proba contrarie.
in ceea ce priveste avansul, eu cred ca sotul (fostul) ar avea un drept de creanta .
plata avansului s-a facut in timpul casatoriei, deci se prezuma ca s-a platit din bani comuni .
pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort, tot ceea ce se achizitioneaza se considera bun comun .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj carla.dinu carla.dinu In cazul in care se pronunta divortul dar nu se face partajul acum, ci dupa 1 an, se mai pot imparti si conturile bancare ale unuia dintre soti? Ma refer la ... (vezi toată discuția)
Partaj prietenoasa prietenoasa Stimati domni, intrebarea mea este: daca sotii au locuit in apartamentul de serviciu al politiei, iar dupa divort, sotul a cumparat si vandut apartamentul, ... (vezi toată discuția)
Partaj locativ elyada elyada In data de 28 mai 2009 prin dijungerea capetelor de cerere dintre divort si partajul locativ,s-a dat hotararea definitiva si irevocabila pentru desfacerea ... (vezi toată discuția)