intr-un dosar penal expertul parte poate depune ulterior opinia separata ? . Daca da ,exista un termen limita pentru intocmirea opiniei separate si care este forma acesteia ?
mentionez urmatoarele :
- la semnarea raportului de expertiza , expertul parte nu avea viza pe anul in curs iar raportul de expertiza a fost vizat de ceccar cu referat intocmit expertului parte;
- opinia separata a fost depusa dupa aprox 45 zile si avea forma si continutul unui raport de expertiza dar cu alt titlu .
De regula, expertul parte semneaza raportul de expertiza alaturi de expertul desemnat, daca este de acord cu concluziile raportului de expertiza. Daca nu este de acord cu concluziile expertizei intocmeste un raport/ o nota, separat, in care isi sustine punctul de vedere, cu argumente legale.
Ambele documente se depun la parchet/ instanta, de regula, in acelasi timp si vor fi analizate de catre procuror/ instanta de judecata, impreuna.
Conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, expertiza tehnica judiciara se desfasoara in nume propriu, motiv pentru care nu inteleg rostul vizei CECAR pe raportul de expertiza, daca expertul parte nu avea viza pe anul in curs (presupun ca este vorba de viza CECAR). Daca expertul nu avea viza MJ pe autorizatie, nu putea sa primeasca avizul parchetului/ instantei pentru a fi nominalizat ca expert parte.
Parchetul/ instanta de judecata poate mentiona in ordonanta de numire/ incheierea de sedinta prin care a nominalizat expertul desemnat si expertul parte, ca pe documentele intocmite de acestia sa figureze viza CECAR.
Opinia separata, depusa ulterior de catre expetul parte, la un interval de timp (in pseta 45 zile), fata de depunerea raportului de expertiza poate fi avut in vedere sau nu de catre procuror/ instanta, fiind de competenta acestuia/ acesteia.
Mentiunea expertului parte, la data depunerii raportului de expertiza (daca a motivat, de ce nu a semnat/ nu a depus raport separat) poate fi avuta in vedere de catre procuror/ instanta de judecata.
Art.178 al.(2) mentionat de dvs. trebuie citit impreuna cu
-Art. 173 (1) Expertul este numit prin ordonanța organului de urmărire penală sau prin încheierea instanței.
(2) Organul de urmărire penală sau instanța desemnează, de regulă, un singur expert, cu excepția situațiilor în care, ca urmare a complexității expertizei, sunt necesare cunoștințe specializate din discipline distincte, situație în care desemnează 2 sau mai mulți experți.
Nu se refera si la expertul parte mentionat in OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judicara.