avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Opinie separata la raportul de expertiza - dosar penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Opinie separata la raportul de expertiza - dosar penal

intr-un dosar penal expertul parte poate depune ulterior opinia separata ? . Daca da ,exista un termen limita pentru intocmirea opiniei separate si care este forma acesteia ?
mentionez urmatoarele :
- la semnarea raportului de expertiza , expertul parte nu avea viza pe anul in curs iar raportul de expertiza a fost vizat de ceccar cu referat intocmit expertului parte;
- opinia separata a fost depusa dupa aprox 45 zile si avea forma si continutul unui raport de expertiza dar cu alt titlu .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:58, 10 Martie 2015
De regula, expertul parte semneaza raportul de expertiza alaturi de expertul desemnat, daca este de acord cu concluziile raportului de expertiza. Daca nu este de acord cu concluziile expertizei intocmeste un raport/ o nota, separat, in care isi sustine punctul de vedere, cu argumente legale.
Ambele documente se depun la parchet/ instanta, de regula, in acelasi timp si vor fi analizate de catre procuror/ instanta de judecata, impreuna.
Conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, expertiza tehnica judiciara se desfasoara in nume propriu, motiv pentru care nu inteleg rostul vizei CECAR pe raportul de expertiza, daca expertul parte nu avea viza pe anul in curs (presupun ca este vorba de viza CECAR). Daca expertul nu avea viza MJ pe autorizatie, nu putea sa primeasca avizul parchetului/ instantei pentru a fi nominalizat ca expert parte.
Parchetul/ instanta de judecata poate mentiona in ordonanta de numire/ incheierea de sedinta prin care a nominalizat expertul desemnat si expertul parte, ca pe documentele intocmite de acestia sa figureze viza CECAR.
Opinia separata, depusa ulterior de catre expetul parte, la un interval de timp (in pseta 45 zile), fata de depunerea raportului de expertiza poate fi avut in vedere sau nu de catre procuror/ instanta, fiind de competenta acestuia/ acesteia.
Mentiunea expertului parte, la data depunerii raportului de expertiza (daca a motivat, de ce nu a semnat/ nu a depus raport separat) poate fi avuta in vedere de catre procuror/ instanta de judecata.
ART. 178 alin (2) din codul de procedura penala se refera la mai multi experti desemnati sau se aplica si pentru expertii parte ?

"Când sunt mai multi experti se întocmeste un singur raport de expertiză. Opiniile separate se motivează în acelasi raport"
Art.178 al.(2) mentionat de dvs. trebuie citit impreuna cu
-Art. 173 (1) Expertul este numit prin ordonanța organului de urmărire penală sau prin încheierea instanței.
(2) Organul de urmărire penală sau instanța desemnează, de regulă, un singur expert, cu excepția situațiilor în care, ca urmare a complexității expertizei, sunt necesare cunoștințe specializate din discipline distincte, situație în care desemnează 2 sau mai mulți experți.
Nu se refera si la expertul parte mentionat in OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judicara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatre expertiza - expert consilier SorinIo SorinIo Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor ... (vezi toată discuția)
Criteriile de intocmire a raportului de expertiza tehnica judiciara? ttira ttira Buna ziua, as dori sa stiu care sunt criteriile dupa care un expert parte intr-un litigiu intocmeste raportul de expertiza, adica ce anume ia in considerare, ... (vezi toată discuția)
Expertiza si evaluare ContSters315143 ContSters315143 Am nevoie de un expert -parte care sa fie si expert tehnic judiciar in specialitatea constructii (expertiza casa)si evaluator ANEVAR.(evaluare apartament ... (vezi toată discuția)