avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune la notar sau proces la judecatorie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune la notar sau proces la judecatorie?

Bună ziua. Problema mea constă în felul următor: tatăl meu are o soră şi ambii părinţi decedaţi. Tatăl meu a decis că nu are nevoie de vreo parte din casa părintească. Sora vrea să vândă casa, dar pentru a nu plăti taxa de succesiune, doreşte să-l dea în judecată pe tatăl meu, pe motiv că nu a avut grijă de părinţi, nu s-a ocupat de înmormântare, etc. (deşi nu este adevărat). Din câte observ, tata este de acord cu varianta aceasta, însă eu i+am spus să se gândească bine. Din acest motiv, vă întreb, ce implică un astfel de proces, ce cheltuieli, ce poate risca tatăl meu, riscă să plătească cheltuieli de judecată, îi trebuie avocat? Prin metoda aceasta se poate evita taxa de succesiune şi poate dobândi sora tatălui meu drept de proprietate, şi astfel să vândă casa? Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 09:34, 12 Martie 2015
Un proces implica mult mai multi bani cheltuiti decat valoarea taxei de succesiune si in plus foarte mult stres. Si daca matusa dvs. il va actiona in judecata pe tatal dvs.pentru motivele expuse de dvs., nu este mai logic ca tatal dvs. sa nu renunte la mostenire , avand in vedere ca bunul supus mostenirii va fi evaluat, si se va proceda in plus la iesirea din indiviziune stabilndu-se cui ii revine bunul respectiv si ce sulta (suma de bani) va primi celalalt mostenitor.
Ideea este că tatăl meu nu vrea parte din moştenire, şi mătuşa vrea să vândă, făra a cheltui mulţi bani cu obţinerea titlului de proprietate.
Cel mai simplu este ca tatal dvs sa renunte la succesiunea parintilor printr o declaratie de renuntare daca este in termen de optiune succesorala , adica parintii au decedat recent , data deceselor sa fie pana intr-un an, sau sa dea o declaratie ca nu a facut fapte de acceptare tacita si intelege sa ramana strain de succesiune. Atunci mostenirea o va culege doar matusa ,pe cale notariala, si va avea certificat de mostenitor doar ea.
Costurile la notariat sunt mai mici decat la instanta.
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
ContSters338589, utilizator
Data decesului este mai mare de un an. Se mai pot face cele enunţate anterior?
Poate face declaratie cum am spus mai sus ca nu a facut acte si fapte de acceptare tacita si ca intelege sa ramana strain de succesiune. Cititi cu atentie va rog ce se scrie.

Alte discuții în legătură

Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)
Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mosteniri apeiron2 apeiron2 Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de ... (vezi toată discuția)